Nawigacja

Aktualności Organic Village

Z czym to się je? Nasiona chia

 

Nasiona chia, zwane także szałwią hiszpańską, z powodzeniem można zaliczyć do grona superfoods – superwartościowej żywności. Te malutkie ziarenka, które z wyglądu przypominają mak, przywędrowały do nas z Ameryki Południowej, gdzie od wieków stanowiły bardzo ważny element diety ludności indiańskiej. Co sprawia, że obecnie ich właściwości docenia coraz więcej osób na całym świecie?

Na miano „superfood” zasługują te produkty żywnościowe, które wyróżniają się niezwykle wysokimi walorami odżywczymi, energetycznymi i mineralnymi. Wśród nich znajdują się właśnie nasiona chia, które zawierają aż 20% białka, 25% błonnika i ponad 30% tłuszczu (z czego ponad połowa to cenne kwasy tłuszczowe omega-3). Białko posiada szczególną wartość w diecie osób aktywnych fizycznie, ponieważ jest głównym budulcem mięśni. Błonnik ma duże znaczenie w regulacji procesu metabolizmu i stymuluje harmonijną pracę jelit. Szybko daje także uczucie sytości i hamuje łaknienie – warto więc, aby znalazł się w zbilansowanej diecie osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne nie tylko ze względu na to, że poprawiają profil lipidowy organizmu, ale także wpływają zbawiennie na naszą pamięć i koncentrację. Co więcej, wspomagają także układ nerwowy, a przez to mogą wpływać na złagodzenie objawów depresji.

Nasiona chia są także prawdziwą bombą witamin i minerałów. Dzięki zawartości witaminy A korzystanie wpływają na kondycję oka oraz układ odpornościowy organizmu. Łącznie z witaminą E – w którą także obfitują – wzmacniają włosy oraz paznokcie i ujędrniają skórę. Obecność witaminy D sprzyja zdrowiu kości i zębów oraz układu krążenia, natomiast witamina B wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, szałwia hiszpańska obfituje w różnorakie minerały, m.in. wapń wzmacniający kości i zęby oraz korzystnie wpływający na krzepliwość krwi. Zawarty w nasionach chia potas wspomaga harmonijne funkcjonowanie systemu nerwowego oraz pracę mięśni, a także ułatwia koncentrację i zapamiętywanie. Dla prawidłowej kondycji układu krwionośnego ważny jest odpowiedni poziom żelaza w organizmie – nasiona chia pomogą go utrzymać w normie, podobnie jak w przypadku cynku i fosforu.

Niezwykłą właściwością nasion chia jest możliwość absorpcji i zatrzymania ilości wody dziesięciokrotnie większej niż objętość ziarenka. Przekłada się to na lepsze nawodnienie organizmu przy spożywaniu szałwii hiszpańskiej oraz daje zdecydowanie większe możliwości kulinarnych zastosowań nasion. Po kilkugodzinnym namoczeniu w wodzie lub mleku roślinnym wytwarza się między nimi żelowa otoczka. Stąd już tylko krok od przyrządzenia pysznego i zdrowego deseru: namoczone nasiona należy zblendować wraz z suszonymi owocami (jak daktyle czy morele) i przyprawami (cynamonem, imbirem, wanilią bądź miętą). Uzyskujemy w ten sposób pełnowartościowy i niskoprzetworzony deser, którym możemy poczęstować rodzinę czy znajomych. Jest to oczywiście tylko jeden z wielu sposobów na wykorzystanie nasion chia. Można hodować z nich kiełki albo w formie zmielonej dodawać do ciasta chlebowego, by wzbogacić jego smak i dodać walorów odżywczych. Świetnie nadają się także do porannej owsianki i jako posypka do sałatek. Zmielonymi nasionami można również zagęszczać warzywne zupy i gulasze. Znając właściwości nasion chia, możemy także sami z nimi eksperymentować, by stworzyć niezwykłe, pełne wartości odżywczych potrawy i desery.

Kiedy decydujemy się na zaopatrzenie swojej kuchni w tak wartościowy surowiec, jak nasiona chia, warto sięgnąć po najwyższej jakości produkt certyfikowany ekologicznie. Taka szałwia hiszpańska dostępna jest w naszym sklepie internetowym organicvillage.pl, w gabinecie medycyny holistycznej Świat Zdrowia oraz w wybranych sklepach sieci Społem.

 

Aktualności Organic Village