Nawigacja

Aktualności Organic Village

Zdrowa wegańska nutella z daktyli

 

Nasza wegańska nutella nie zawiera cukru, nabiału, konserwantów ani glutenu. Ale w smaku jest prawie identyczna, jak ta znana ze sklepów. Cała słodycz nutelli pochodzi z daktyli, które są jej bazą. Do tego dodajemy zmielone orzechy (mogą być migdały lub orzechy nerkowca) które uzupełnią charakterystyczny smak, oraz mleko i kakao, lub karob w pudrze. Co to jest karob? Karob jest świetnym zamiennikiem kakao, szczególnie jeśli ktoś jest uczulony na kakao, lub naszą nutellę przygotowujemy dla bardzo małych dzieci, które często reagują alergicznie na kakao. Karob w smaku przypomina kakao, ale jest słodki. Jest bogaty w witaminy (A, B2, B3 oraz D) i oraz minerały : wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo. Ważna informacja dla dbających o linię - zawiera 60% mniej kalorii niż kakao.


Karob BIO, z certyfikatem EKO można kupić w naszym sklepie >>

Wegańska nutella daktylowa - składniki:


Daktyle drylujemy z pestek i moczymy w wodzie na noc, lub gotujemy w niewielkiej ilości wody przez kwadrans aż rozmiękną. Następnie zalewamy mlekiem roślinnym (kokosowym, owsianym, ryżowym lub innym), dosypujemy kakao lub karob i szczyptę soli. Wszystko blendujemy na delikatny krem. Następnie dosypujemy orzechy i również blendujemy. W zależności czy lubimy czasami poczuć fragment orzecha - możemy zmielić je grubiej.


To wszystko! Wkładamy do słoiczka i do lodówki. Stamtąd oczywiście wyparuje szybko w magiczny sposób;)

Dla estetów polecamy słoiczki Mason Jar (w nich Twoja nutella będzie wyglądała jeszcze smaczniej )

Sara Nhari

Zestaw na domowej roboty nutellę lub cieciorellę już dostępny w naszym sklepie:

https://organicvillage.pl/slodycze-weganskie-chlebki-ciastka/1072-zestaw-na-diy-zdrowa-weganska-nutelle-bez-cukru-przepisy.html

 

Aktualności Organic Village