Nawigacja

Aktualności Organic Village

Wegańskie czekoladowe brownie z ciecierzycy

 

SKŁADNIKI WEGAŃSKIEGO CZEKOLADOWEGO BROWNIE:


Ciasto:
• 100 g suchej ciecierzycy (namoczonej wcześniej w nocy)
• 1 łyżeczka soli himalajskiej zmielonej
• 3 banany
• 100 g cukru palmowego (pół szklanki)
• do smaku szczypta sproszkowanej wanilii lub 30 g cukru wanilinowego
• 50-60 g płatków ryżowych (lub owsianych czy jęczmiennych)
• sok z połowy pomarańczy - świeżo wyciśnięty
• 125 ml mleka ryżowo-kokosowego o smaku czekoladowym (lub innego mleka roślinnego)
• 50 g surowego kakao
• 50-60 g gorzkiej czekolady 
• 60 g śliwek suszonych, daktyli lub innych suszonych owoców
• 30 g orzechów nerkowca
• 30 g orzechów włoskich
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
• 75 g mleczka kokosowego w proszku
• 125 ml wody
• świeże ziarna granatu (lub inne owoce do dekoracji)
• opcjonalnie: 5 g stewii (lub innego słodziku - zobacz szeroki)

PRZYGOTOWANIE:


• Cieciorkę przygotowujemy dzień wcześniej. Najlepiej moczyć ją w wodzie odstawiając na noc - minimum 8 godzin. Dla uzyskania lepszej miękkości dobrze jest dodać łyżeczkę sody oczyszczonej.
Następnie ugotuj cieciorkę w niesolonej wodzie, przez około pół godziny, do uzyskania miękkości. Na końcu gotowania można ją osolić. Po ugotowaniu odlać wodę i ostudzić.

• Suszone śliwki czy inne owoce które wybrałaś, czekoladę i orzechy pokruszyć i rozdrobnić na małe kawałki.
• W misce zblendować składniki: ciecierzycę, banany, cukier palmowy, wanilię lub cukier wanilinowy, płatki ryżowe, sodę oczyszczoną i kakao z mlekiem roślinnym i sokiem z pomarańczy.
• Do masy dosypać rozdrobnione śliwki, czekoladę, orzechy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
• Piec ok. 40 minut w 180 st. C. Następnie odstawić ciasto do wystudzenia.
• Przed podaniem przygotować polewę i polać nią wystudzone ciasto: mleczko kokosowe dokładnie rozrobić w 125 ml ciepłej wody i opcjonalnie dosłodzić stewią. Granata przekroić na pół i stukając w skorupkę łyżką wydobyć całe ziarna, udekorować nimi nasze brownie:)

Wygląda pysznie i smakuje pysznie! Smacznego wegany!

Przepis i zdjęcie: Kinga Karp

 

Aktualności Organic Village