Nawigacja

Aktualności Organic Village

Bezglutenowe, wegan-muffiny z wegańską bitą śmietaną

 

muffiny wegańskie bez glutenu z bitą śmietaną na bazie mleka kokosowego

Muffiny są proste w przygotowaniu i zwykle uwielbiają je wszystkie dzieci. Ale jak zrobić muffiny dla ortodoksyjnych wegan? Albo dla bezglutenowców? To też nie jest trudne zadanie. Muffiny mają bowiem to do siebie, że ich skład można dowolnie zmieniać i modyfikować.

Skład muffinów wegańsko-bezglutenowych:

  • 3 dorzałe banany
  • półtorej szklanki mąki mieszanej bezglutenowej (gryczana,jaglana,owsiana,kukurydziana, kokosowa)
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (do kupienia lub do zrobienia domowym sposobem - jak zrobić mleko roślinne pisaliśmy tutaj>>)
  • siemię lniane (ok 2 łyżki) - zamiast jajka  zmielone siemię lniane, zalane wrzątkiem i ostudzone
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (dowolnego)

Wegańska dekoracja śmietanowa:

  • mleko kokosowe w puszce
  • pomarańcza, skórka cytryny, lub limonki, rodzynki, orzechy laskowe w kawałkach
  • cukier palmowy (może być też cukier trzcinowy, stewia, czy ksylitol, lub inny słód, który używacie, zamiast cukru białego, bo on nie jest zdrowy) 
  • Przygotowanie:

Składniki należy zmiksować w dużej misce i wlać do papierowych foremek. My użyliśmy specjalnej blachy do pieczenia muffinów. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Aby sprawdzić czy są upieczone należy wbić patyczek - wykałaczkę i zobaczyć czy ciasto na nim zostaje czy nie. Jeśli nie to znak, że nasze muffiny są upieczone. Na upieczone i ostudzone muffiny nakładamy wegańsko-śmietanową dekorację.

Jak przygotować wegańską bitą śmietanę?


Podobnie jak przy zwykłej bitej śmietanie musimy ubić ją mikserem. Tylko że tu bazą nie będzie śmietana krowia, tylko mleko kokosowe. Ubijamy go na gęstą pianę. Na końcu dodajemy cukru palmowego lub innego słodu, według preferencji i zasobów kuchni.
Polecamy słodziki zastępujące biały cukier rafinowany, jest dużo zdrowszy, mniej kalorycznych i zapobiega cukrzycy. 


Śmietanę wegańską najlepiej ubijać z mleka kokosowego z puszki, schłodzonego wcześniej w lodówce. Jak piszą doświadczeni weganie, warto wybierać mleka o zawartości powyżej 80% masy kokosowej, bez dodatkowych składników, które dodawane są by zapobiec rozwarstwianiu się mleka. Na bitą śmietanę kokosową najlepiej nadaje się ta gęsta część mleka zawartego w puszce.


Ubitą śmietaną dekorujemy muffiny i posypujemy kawałkami owoców, orzechów, rodzynkami.
Można również posypać wiórkami kokosowymi, lub wiórkami czekolady (najlepiej takiej organicznej, bez zawartości mleka, cukru, czy substancji chemicznych)


Krem kokosowy zamiast śmietanki kokosowej?


Jeśli jesteś szczęściarzem i masz w lodówce świeżego kokosa to zamiast bitej śmietany możesz przygotować krem kokosowy. W tym celu należy wydrążyć miąższ z wcześniej rozbitego kokosa i zmielić go w blenderze wraz z wodą kokosową. Do smaku osłodzić najlepiej cukrem palmowym waniliowym, lub dowolnym słodzikiem który preferujesz. My polecamy go ze względu na wartości prozdrowotne. Jest on bezpieczny dla diabetyków, a także rekomendowany dla osób odchudzających się. 

Smacznego!

Przepis odpracowały: Maria Skoczek oraz Sara Nhari 

 

Aktualności Organic Village