Nawigacja

Aktualności Organic Village

Zrób sobie swoją własną zdrową mąkę

 

Mąka zbożowa to jedna wielka bomba węglowodanowa, która w połączeniu z cukrem i tłuszczem staje się cichym zabójcą. Dlatego warto zwykłą mąkę zastąpić naturalną mąką bezglutenową, nawet jeśli nie całkowicie to przynajmniej częściowo.


Białą mąkę z powodzeniem zastąpi mąka ryżowa. Do jej przyrządzenia możesz użyć zarówno ryżu białego, jak i brązowego. Ze względu na walory odżywcze, lepiej jednak sięgnąć po ryż brązowy. Wszystko co musisz zrobić to zemleć ryż w młynku do kawy. I gotowe!


Mąka ryżowa świetnie nadaje się nie tylko do wypieków, ale także do zagęszczania sosów. Aby ciasto miało lepkość jak to z mąki zbożowej wystarczy dodać do niego więcej jajek.


W podobny sposób uzyskasz bezglutenową mąkę jaglaną, mieląc kaszę jaglaną. A także bezglutenową mąkę owsianą ze zmielonych płatków owsianych. Również mąkę kukurydzianą (z mielonej kaszy kukurydzianej), mąkę z amarantusa czy mąkę gryczaną (z mielonej kaszy gryczanej). A nawet mąkę migdałową ze zmielonych płatków migdałowych. Możemy do tego użyć całych migdałów ale trzeba je będzie najpierw namoczyć, obrać ze skórki, ponownie wysuszyć i dopiero teraz zmielić.
W podobny sposób możemy sami sporządzić mąkę z ciecierzycy, mąkę fasolową czy mąkę sojową. W tych dwóch przypadkach, dla uzyskania lepszego smaku, zaleca się uprzednio ziarna ugotować, osuszyć w piekarniku i dopiero wówczas zemleć.


Mąka kokosowa to trochę trudniejsze wyzwanie. Ale przy okazji otrzymujemy inny półprodukt, jakim jest mleko kokosowe. Możemy użyć wiórków kokosowych (tu idealnie nadają się niesiarkowane wiórki kokosowe dostępne w naszym sklepie) bądź świeżego kokosa (jak otworzyć kokosa i co z niego wyczarować w naszej kuchni dowiecie się już wkrótce z naszego bloga). Wiórki bądź świeży, posiekany na drobne kawałki kokos zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą i blendujemy. Wiórki odsączamy a mleko zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce (do 4 dni). Mlekiem zajmiemy się dokładniej innym razem. Ponownie zalewamy i odsączamy. Odciśnięte wiórki możemy podsmażyć na suchej patelni lub osuszyć w piekarniku. Następnie mielimy je w młynku do kawy. Gotowe!

mąka kokosowa, bezglutenowa

Bezglutenowa mąka kokosowa jest świetna do wypieków!


Jeśli dodatkowo posiadamy w kuchni prasę do oleju, możemy przygotować również mąkę z siemienia lnianego (wystarczy zemleć w młynku do kawy wytłoczyny, jakie uzyskamy w efekcie tłoczenia oleju), mąkę z nasion słonecznika, mąkę z pestek dyni czy mąkę sezamową.



 

Aktualności Organic Village