Nawigacja

Aktualności Organic Village

Aromatyzowane, smakowe oleje domowej roboty

 

Taka oliwa świetnie nadaje się do sałatki, pizzy, makaronów, ryży czy innych dań. Ja lubię w niej – podobnie jak Włosi – również maczać chleb (np. w czosnkowej). Bazyliowa jest zaś tak kusząco pachnąca, że szczerze mówiąc mam ochotę wysmarować się nią cała!
Spróbuj raz, a przekonasz się i aromatyzowane oliwy na zawsze zagoszczą w twojej kuchni.


Wersja dla cierpliwych
Zioła czy inne dodatki, których chcesz użyć, umyj dokładnie, osusz (jeszcze dokładniej) i włóż do wyparzonych uprzednio butelek. Zalej oliwą (najlepiej o temperaturze około 40 stopni C). Bez znaczenia czy użyjesz oliwy z oliwek czy jakiejkolwiek innej. Jednak ta z oliwek byłaby najlepszym, choć i droższym wariantem. Butelki szczelnie zakręć i odstaw w CIEMNE, CHŁODNE miejsce (może być w lodówce) na 2 tygodnie, aż oliwa będzie nadawała się do spożycia.


Wersja dla niecierpliwych
Jeśli nie chcesz czekać 2 tygodnie tylko oczekujesz oliwy gotowej do spożycia, również jest na to sposób. Wybrane dodatki aromatyczne włóż do rondelka, zalej oliwą i wstaw na mały ogień. Gotuj tak długo, aż na powierzchni dodatków pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Podgotuj jeszcze chwilę i odstaw garnek do ostygnięcia. Pamiętaj, że w żadnym wypadku nie wolno doprowadzić oliwy do wrzenia. Dodatków nie musisz odcedzać. Możesz je przelać razem z oliwą do wysterylizowanych uprzednio, szklanych buteleczek.


A jakie warianty smakowe i zapachowe wchodzą w grę? Praktycznie wszystko, co podpowie ci twoja własna fantazja. A oto najpopularniejsze z nich:


Olej z chili
Stosuje się go jako ostrą przyprawę. Nie nadaje się do smażenia czy gotowania. Jest zbyt ostry. Wystarczy 4-6 suszonych papryczek chili na 500 ml oleju. Gotowa oliwa nabierze jasnoczerwonej barwy. Najdłużej zachowa walory smakowe, jeśli będziesz przechowywać ją w lodówce.


Olej czosnkowy
Świetnie nadaje się do aromatycznych sałatek. Kilka ząbków czosnku, szczypta majeranku, 2 liście laurowe , kilka goździków i strączek chili na litr oleju.


Olej bazyliowy
Najlepszy z sałatkami pomidorowymi. Oprócz bazylii do oleju możesz dodać trochę melisy, zielonej pietruszki czy kilka ziarenek pieprzu. A nawet czosnek czy suszone pomidory.


Olej prowansalski
Najlepiej smakuje z serem, ale też z sałatkami czy nawet z mięsem. 7 łyżeczek ziół prowansalskich na litr. Po upływie 2 tygodni odcedzić.


Olej estragonowy
Doskonały dodatek do sałaty. Gałązki estragonu, ziarenka białego pieprzu i trochę rozdrobnionych szalotek na litr oleju.


Olej kwiatowy
Przeznaczony głównie do sałatek, ale nie do smażenia czy gotowania. Możesz użyć dowolnych kwiatów jadalnych: nagietka, nasturcji, bratka, róży, stokrotek, rumianku czy bzu czarnego... Ważne żeby kwiaty były zrywane przed południem, wówczas wystarczająco obeschną z porannej rosy. Garść kwiatów wsyp do naczynia i zalej ciepłą oliwą.


Olej imbirowy
Świetnie sprawdza się w połączeniu z ryżem, drobiem czy rybami. Obrany i pokrojony korzeń imbiru na 500 ml oleju. Po 4 dniach sprawdź czy już ma wystarczająco intensywny smak. Jeśli tak - odcedź.


Olej grzybowy
Najlepiej smakuje z makaronami, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów czy przyprawa do wołowiny. 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków zalej 500 ml oleju. Możesz dodać opcjonalnie ząbek czosnku (lekko zgniecionego). Ten rodzaj oleju po upływie 2 tygodni najlepiej odcedzić.


Olej cytrynowy
Najlepszy z sałatkami rybnymi. Obierz cytrynę ze skórki, tak aby jak najmniej białego miąższu pozostało na skórce. Jest nam zupełnie zbyteczny, a wręcz niepożądany bo odpowiada za goryczkowy smak. Skórki włóż do rondelka, zalej olejem i podgrzej i zaobserwowania pęcherzyków powietrza na skórce. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostudzenia.

Jako dodatki lepiej wybierać suszone zioła niż te świeże. Świeże mają w sobie wodę, a gdzie jest woda tam jest życie. Taki olej będzie miał krótszą trwałość lub łatwiej może się zepsuć. Zwykle taką aromatyczną oliwę domowej roboty należy zużyć w ciągu trzech miesięcy.

przyprawy Organic Village


Marta Marakchi

 

Aktualności Organic Village