Nawigacja

Aktualności Organic Village

Zimno? Owsianka na śniadanie!

 

Owsianka, to takie danie które można modyfikować w nieskończoność. Jedną z propozycji jest owsianka z bananem, jabłkiem i daktylami. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i pożywna. To jedno z najzdrowszych dań świata! Zawiera dużo antyoksydantów, pomaga przy przeziębieniach, wspomaga odporność. Zwłaszcza teraz w sezonie przeziębień to doskonały pomysł na szybkie, ciepłe śniadanie! A daktyle i banany dodatkowo dodadzą energii na cały aktywny dzień.


Składniki:
- 3-4 łyżki płatków owsianych BIO
- szklanka dowolnego mleka roślinnego, polecamy mleko kokosowe (jak zrobić mleko roślinne domowym sposobem pisaliśmy tutaj>>)
- szczypta soli himalajskiej (ponieważ jest to najzdrowsza sól)
- banan
- jabłko
- kilka daktyli


Banany kroimy w plasterki, chyba że ktoś lubi drobniej, może nawet je zblendować. Jabłko najlepiej pokroić w drobne kawałeczki razem ze skórką (w ten sposób zachowując cenne wartości odżywcze). Z kolei daktyle również kroimy, pozbywając się pestek.
Wszystkie składniki gotujemy razem do wrzenia mleka na małym ogniu mieszając. Nie dodajemy cukru.


Gwarantujemy, że daktyle osłodzą owsiankę. Możesz ewentualnie dodać kilka daktyli, jeśli wciąż czujesz, że dla Ciebie nie jest zbyt słodko. Chyba, że jesteś osobą, która nie wypije kawy bez 8 łyżeczke cukru wtedy rozumiemy... ale polecamy Ci zamiast cukru białego wybrany zdrowszy zamiennik. Zajrzyj do działu SŁODZIKI znajdziesz tam mniej kaloryczne, nie powodujące skoków poziomu cukru naturalne słodziki.


Płątki rozmiękają i pęcznieją w mleku. Jeśli uważasz, że owsianka jest zbyt gęsta dodaj więcej mleka.

Smacznego i na zdrowie!

Sara Nhari

 

Aktualności Organic Village