Odsłonięte szyjki zębowe to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Ból i nadwrażliwość zębów potrafią...
Bezglutenowe brownie amarantusowe
Dla tych, którzy nie tolerują glutenu proponujemy wypieki z mąk bezglutenowych. Bezglutenowym zbożem jest amarantus. Mąkę z amarantusa można przygotować samodzielnie, mieląc ziarno amarantusa w młynku do kawy.
Ciastka na jej bazie mają charakterystyczny smak, który musisz koniecznie wypróbować! Nasze zdrowe brownie nie zawiera również białego cukru. Mamy dla Ciebie całą gamę zdrowszych zamienników cukru w naszym sklepie. Dla wegan przygotowaliśmy także wersję wegańską tego przepisu. Przy każdym składniku możesz przeczytać jakie alternatywne składniki możesz użyć, aby skomponować wersję najlepszą dla siebie.
Składniki:
-
10 łyżek mąki z amarantusa
-
200 ml jogurtu lub w wersji wegańskiej mleka kokosowego (jak samodzielnie zrobić mleko roślinne pisaliśmy tutaj >>>)
-
3 jaja lub w wersji wegańskiej przygotowane odpowiednio siemię lniane (na każde jajko 3 łyżki siemienia lnianego zalewamy 3 łyżkami wrzątku)
-
100 g czekolady
-
5 łyżek surowego kakao RAW
-
5 łyżek ksylitolu brzozowego lub innego słodziku (duży wybór słodzików, zdrowszych zamienników cukru znajdziesz w naszym sklepie >>>)
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
-
świeże borówki, rodzynki, kawałki czekolady lub inne bakalie na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Przygotuj wcześniej czekoladę organiczną: pokrusz ją i wsyp do miseczki, którą następnie umieść w drugiej wypełnionej w 1/3 gorącą wodą. Czekolada w ten sposób rozpuści się do płynnej konsystencji.
Jeśli przygotowujesz wegańską wersję ciasta przygotuj 9 łyżek siemienia lnianego i zalej go 9 łyżkami wrzątku, odstawiając na około 15 minut.
Następnie wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wlej do małej brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp ciasto borówkami lub rodzynkami, albo kawałkami czekolady i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 30 minut.
Smacznego!
Sara Nhari