Bezglutenowe brownie amarantusowe

Bezglutenowe brownie amarantusowe

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu proponujemy wypieki z mąk bezglutenowych. Bezglutenowym zbożem jest amarantus. Mąkę z amarantusa można przygotować samodzielnie, mieląc ziarno amarantusa w młynku do kawy.

Ciastka na jej bazie mają charakterystyczny smak, który musisz koniecznie wypróbować! Nasze zdrowe brownie nie zawiera również białego cukru. Mamy dla Ciebie całą gamę zdrowszych zamienników cukru w naszym sklepie. Dla wegan przygotowaliśmy także wersję wegańską tego przepisu. Przy każdym składniku możesz przeczytać jakie alternatywne składniki możesz użyć, aby skomponować wersję najlepszą dla siebie.

Składniki:



Przygotowanie:

Przygotuj wcześniej czekoladę organiczną: pokrusz ją i wsyp do miseczki, którą następnie umieść w drugiej wypełnionej w 1/3 gorącą wodą. Czekolada w ten sposób rozpuści się do płynnej konsystencji.

Jeśli przygotowujesz wegańską wersję ciasta przygotuj 9 łyżek siemienia lnianego i zalej go 9 łyżkami wrzątku, odstawiając na około 15 minut.

Następnie wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wlej do małej brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp ciasto borówkami lub rodzynkami, albo kawałkami czekolady i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 30 minut.

Smacznego!

Sara Nhari