Odsłonięte szyjki zębowe to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Ból i nadwrażliwość zębów potrafią...
Bajaderki z ciecierzycy. Bez glutenu, bez pieczenia i bez cukru
Polecamy wegańskie, bezglutenowe, z naturalnych składników i zdrowe bajaderki z cieciorki. Proste w wykonaniu, nie potrzebujemy piec, ani szukać przedziwnych składników. Na dodatek są dietetyczne, nie zawierają ani mąki, ani białego cukru. Cała słodycz pochodzi z daktyli. Jeśli dla kogoś są za mało słodkie można dodać polewę z czekolady. My proponujemy wspaniałe połączenie jakim jest czekolada z miętą. Mięta sprawia że są świeże i lekkie.
Bajaderki z cieciorki to zdrowy deser dla dzieci i sportowców. A podać to możesz na różne sposoby. Nasze kulki w małych miseczkach wyglądają trochę jak kwiatki. I o to chodziło;)
Składniki:
- 6-7 daktyli (gotować przez 5 minut) - polecamy najlepsze daktyle >>>
- 1 szklanka cieciorki (suchą namoczyć na noc, a następnie ugotować bez soli, aż do zmięknięcia)
- 1/2 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleka roślinnego, n. kokosowego)
- 4 łyżki kakao RAW (lub karob jeśli masz, lub twoje dziecko ma alergię na kakao)
- 1/2 szklanki migdałów
Wszystkie składniki (wczęsniej przygotowane) należy zmiksować. Ulepić kulki a następnie według upodobań: obtoczyć w polewie czekoladowej, w wiórkach kokosowych, lub w amarantusie ekspandowanym. Albo jak my - wersja fit z listkami mięty:) Smacznego!
Przepis, film i foto: Sara Nhari