Bajaderki z ciecierzycy. Bez glutenu, bez pieczenia i bez cukru

Bajaderki z ciecierzycy. Bez glutenu, bez pieczenia i bez cukru

Polecamy wegańskie, bezglutenowe, z naturalnych składników i zdrowe bajaderki z cieciorki. Proste w wykonaniu, nie potrzebujemy piec, ani szukać przedziwnych składników. Na dodatek są dietetyczne, nie zawierają ani mąki, ani białego cukru. Cała słodycz pochodzi z daktyli. Jeśli dla kogoś są za mało słodkie można dodać polewę z czekolady. My proponujemy wspaniałe połączenie jakim jest czekolada z miętą. Mięta sprawia że są świeże i lekkie. 

Bajaderki z cieciorki to zdrowy deser dla dzieci i sportowców.  A podać to możesz na różne sposoby. Nasze kulki w małych miseczkach wyglądają trochę jak kwiatki. I o to chodziło;)

Składniki:

  • 6-7 daktyli (gotować przez 5 minut) - polecamy najlepsze daktyle >>>
  • 1 szklanka cieciorki  (suchą namoczyć na noc, a następnie ugotować bez soli, aż do zmięknięcia)
  • 1/2 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleka roślinnego, n. kokosowego)
  • 4 łyżki kakao RAW (lub karob jeśli masz, lub twoje dziecko ma alergię na kakao)
  • 1/2 szklanki migdałów

Wszystkie składniki (wczęsniej przygotowane) należy zmiksować. Ulepić kulki a następnie według upodobań: obtoczyć w polewie czekoladowej, w wiórkach kokosowych, lub w amarantusie ekspandowanym. Albo jak my - wersja fit z listkami mięty:) Smacznego!

 

Przepis, film i foto: Sara Nhari