Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Jeśli chcesz żeby Twoje naleśniki wyglądały niesamowicie możesz pokolorować je na różne kolory. Nie potrzebujesz do tego wcale żadnych chemicznych barwników. Wszystkie kolory znajdziesz w naturze.

Jak zrobić kolorowe naleśniki?

Do zwykłego ciasta naleśnikowego, które zwykle przygotowujesz dodaj następujących produktów spożywczych jeśli chcesz uzyskać te kolory:

<3 - kolor fioletowy: wywar z czerwonej kapusty

<3 - kolor intensywnie żółty - kurkuma

<3 - kolor pomarańczowy - kurkuma +paryka czerwona

<3 - kolor różowy: wywar z buraka

<3 - kolor zielony: szpinak

<3 - kolor intensywnie zielony: szpinak+kurkuma

Ciasto na naleśniki tradycyjne:

- 1 jajko

- pół litra mleka

- mąka (do uzyskania pożądanej konsystencji, niezbyt gęstej i niezbyt rzadkiej)

- szczypta soli

Ciasto na naleśniki wegańskie:

  • 3 łyżki siemienia lnianego zalanego wcześniej wrzątkiem (zamiast jajka)

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (optymalnie, zamiast jajka, ale też dla smaku)

  • pół litra mleka roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego, kokosowego, ryżowego)

  • szczypta soli

Jeśli chcesz zrobić naleśniki na słodko dodaj do ciasta jeszcze cukru, najlepiej palmowego, czy ksylitolu. Nie do wszystkich naleśników będzie pasował cukier. Np. naleśniki z kurkumą raczej polecamy w wersji słonej.

Nadzienie do naleśników:

W filmie użyliśmy kapusty czerwonej, serka białego z papryką, orgaz sera mozarella i guamole - czyli pasty z awokado.

Przepis na guamole

  • 1 awokado

  • ząbek czosnku

  • 1 mała cebula

  • sok wyciśnięty z cytryny (do smaku wg uznania)

(wszystkie składniki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na patelni)

Ciekawym sposobem na naleśniki, aby wyglądały inaczej jest ich podanie w sposób jaki wykorzystaliśmy w filmie.

Naleśniki kroimy na pół, albo na 3 części i układamy je na sztorc na patelni. Następnie posypujemy serem mozarella i zapiekamy w piekarniku.

Smacznego!