Cukiniowe "sushi" - pełny przepis wraz z filmem

Cukiniowe "sushi" - pełny przepis wraz z filmem

W letnie upały dobrze jest zjeść coś lekkiego, niekoniecznie na ciepło... Nasze "sushi" to świetna przekąska w upalne dni. Na dodatek ciekawie wygląda.

Składniki potrawy:


Jak to wykonać?


Najpierw obieraczką do warzyw kroimy cukinię na cieniutkie plasterki.


Gotujemy osobno biały ryż basmati oraz czarny ryż bio z dodatkiem soli himalajskiej, lub soli morskiej (są to zdrowsze odmiany soli kuchennej, której nie chcemy używać w naszej zdrowej eko kuchni).


Biały ryż możemy doprawić jeszcze przyprawą ekologiczną bez soli. Takie przyprawy specjalnie sprowadziliśmy do naszego sklepu, ponieważ nie mogliśmy spotkać ich w żadnych sklepach z przyprawami. Gotowe mieszanki zawsze zawierały konserwanty i sól kuchenną. Polecamy więc nasze mieszanki składające się jedynie z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, lub w ostrej wersji z dodatkiem chili.


W naszej potrawie do białego ryżu dodaliśmy jeszcze nasiona słonecznika oraz jagody goji. Oprócz walorów smakowych dodaje ona naszej potrawie wartości prozdrowotnych. Jagody goji są bowiem znane od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej jako silny antyoksydant wspierający nasz układ odpornościowy, chroniący przed starzeniem się a także przed nowotworami.


Czarny ryż to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. W przeszłości taki ryż mogli spożywać tylko władcy Dalekiego Wschodu. Dziś dostępny jest w naszym sklepie: tutaj >>>


Wracając do naszego przepisu...
Rozkładamy plasterek cukini. Na to nakładamy mieszankę białego ryżu, a później czarny ryż. Na to kładziemy kilka kawałków pokrojonej marchewki i zawijamy w ruloniki.


Smacznego!