Pieprz ziołowy na poprawę trawienia. DIY

Pieprz ziołowy na poprawę trawienia. DIY

Pieprz ziołowy to staropolska przyprawa bez… pieprzu! Wspomaga trawienie, szczególnie kiedy mowa o daniach tłustych i powodujących wzdęcia. Szczególnie polecana do grochówki, fasolówki i kapuśniaku, a także do potraw mięsnych – tłustych pieczeni, kotletów mielonych, zrazów i dań jarskich jak leczo.

Potrzebujesz: 3 łyżki ziaren gorczycy białej • 3 łyżki ziaren kolendry • 2 łyżki kminku • 2 łyżki słodkiej papryki • łyżkę ostrej papryki • łyżkę majeranku • 2 liście laurowe

Zmiel wszystkie składniki razem w młynku albo utrzyj je w moździerzu. Przesyp do słoiczka i przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu. Dodawaj do mięs na początku gotowania, a do zup warzywnych w trakcie lub pod koniec gotowania.