Odporność na jesień i zimę

Odporność na jesień i zimę

Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom, przeziębieniom, grypie i innym dolegliwościom, których wolimy unikać. W tym trudnym okresie warto wspomóc nasz system odporności. Istnieje wiele naturalnych produktów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Poniżej skupimy się na jednym z nich, który można porównać do paliwa rakietowego. Do dzieła!

Jak poprawić odporność? Naturalnie!

Natura daje nam to, co najlepsze. Pomimo tego, że nie znamy jeszcze wszystkich pozytywnie wpływających na nas substancji, to te, o których mamy wiedzę powinniśmy wykorzystywać. Istnieje płyn, który w dużym skrócie wspiera nasz system immunologiczny. Jest nim colostrum, które znane jest także pod nazwą siara. Co to takiego? Można powiedzieć, że jest to pierwsze mleko krowie, choć to nie do końca prawda. Colostrum powstaje w gruczołach mlekowych ssaków w ostatnim okresie ciąży i przez kilkadziesiąt godzin po porodzie. Dopiero po tym czasie przekształca się w mleko. Do tego czasu jest po prostu siarą.

Colostrum różni się od mleka tym, że posiada ogromną zawartość biologicznie aktywnych substancji. Szacuje się, że jest ich łącznie ok. 250, a w tym białka, witaminy i sole mineralne. Nie pełni więc w organizmie roli energetyzującej, ale wspomaga i reguluje odporność. Colostrum jest tym samym dla naszego zdrowia, co nitro dla samochodu. Dlatego profilaktyka i stosowanie w okresach obniżonej odporności doda sił do uporania się z problemami zdrowotnymi. Siarę mogą stosować zarówno dzieci, jak i dorośli w każdym wieku. Jedynym przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na białko mleka.

Moc jest z nami

Naturalne produkty mają to do siebie, że te najwyższej jakości posiadają państwowe certyfikaty np. BIO i EKO. Oznacza to, że hodowla zwierząt odbywa się w ekologicznych zakładach produkcyjnych, gdzie pobiera się tylko określoną ilość siary. Dokładnie jest to 1/4 pierwszego posiłku nowonarodzonego zwierzęcia. Pozostała dawka w zupełności wystarcza cielakom, co potwierdzają liczne ekspertyzy. Dzięki temu mamy możliwość skorzystania z tej pozytywnej dla zdrowia substancji.

Najważniejsze efekty, jakie daje spożycie colostrum to:

  • wzmocnienie odporności - szczególnie przydatne u osób z przewlekłymi i częstymi infekcjami,

  • sprzyja normalizacji zaburzeń układu immunologicznego,

  • dba o odpowiednie środowisko jelitowe, zwłaszcza po intensywnym i długotrwałym stosowaniu antybiotyków,

  • dodaje wigoru i wzmacnia siły witalne - przyśpiesza regenerację, zwalcza zespół chronicznego zmęczenia, uzupełni braki po stosowaniu diety odchudzającej, sprzyja rekonwalescencji i spowalnia procesy starzenia się komórek w całym ciele,

  • pomaga sportowcom w przygotowaniu do zwiększonego wysiłku,

  • chroni przed zbyt szybkim wydalaniem białek,

  • dzięki szybszemu transportowi cukrów w mięśniach, przyśpiesza proces ich wzrostu,

  • pomaga w usuwaniu tłuszczów poprzez szybsze ich spalanie,

  • sprzyja regeneracji po aktywności fizycznej, redukuje zmęczenie i koi związany z tym ból.

Odporność pochodzi z jelit. Wspierając je, wspierasz siebie

Niewielkie dzienne ilości w postaci 1-2 łyżek stołowych podawane doustnie, aktywują procesy polegające na uruchomieniu albo wzmocnieniu reakcji odpornościowych. Jednocześnie w naszym ciele aktywują się mechanizmy regulujące nieprawidłowości będące wynikiem funkcjonowania układu immunologicznego. Jego centrum dowodzenia znajduje się w jelitach. Ich sprawność gwarantuje prawidłowy wzrost odporności. Utrzymuje balans kwasowo-zasadowy i wpływa na skład flory jelitowej. Aktywne substancje wspierają strukturę błony śluzowej jelita, co przekłada się na jej efektywność wchłaniania.

Colostrum sprawdzi się jako substancja profilaktyczna, jak i składnik wspierający leczenie. Siarę można włączyć do diety w każdym momencie. Jeśli obawiamy się jesiennej chandry, to po wakacjach warto dołączyć ją do swojej diety. W ten sposób zbudujemy odporność przed sezonem infekcyjnym i unikniemy indukcji zapalenia. Jeżeli już się z nimi borykamy to colostrum skróci czas trwania dolegliwości i zmniejszy jej intensywność. Ważne jest, aby rozpocząć podawanie siary w pierwszych 24 h lub 48 h od pojawienia się symptomów infekcji. Dzięki temu znacząco złagodzimy negatywne efekty zapalenia i będziemy czuli się po prostu lepiej.

Okres jesienno-zimowy to huśtawka pogodowa, która sprzyja rozwojowi infekcji. Jeśli każdego roku borykamy się z nimi, a dotychczasowe metody budowania odporności nie przynoszą efektów, to colostrum może być remedium na nasze problemy. Naturalna dla organizmu substancja będzie paliwem wspierającym jego ochronę i pomoże budować odporność. Jest to także cenny składnik dla sportowców, którzy potrzebują szybkiej i efektywnej regeneracji. Siara będzie dobrym uzupełnieniem każdej diety. Dzięki temu wzmocnimy swój organizm i mocno zwiększymy naszą odporność. Ulewy i silne wiatry nie będą nam straszne, a każdy piękny dzień spożytkujemy dla siebie, zamiast leżeć pod kołdrą.