Nawigacja

Aktualności Organic Village

Post - dieta okresowa

 

Nasza Expertka od zdrowia:

Wioleta Wójcik

Mgr pielęgniarstwa

Specjalizacja zachowawcza

Dietetyk

Lider Konsultant NSP – Nature Sunshine to firma z 50 letnia tradycją, która zajmuje się zdrowiem i jako pierwsza na świecie umieściła zioła w kapsułkach.

Każdemu kto pragnie oczyścić swój organizm z nagromadzonych toksyn, wspomóc własne zdrowie i odporność firma NSP ma do zaoferowania m.in. CHLOROFIL. W książce „Kuracje oczyszczające’’ dr Jadwiga Górniak pisze o wspaniałych właściwościach i korzystnym oddziaływaniu CHLOROFILU na organizm człowieka.

POST

Witam w kolejnym cyklu naszych spotkań. Nie planowałam tego, że pisanie o poście przypadnie mi w czasie rozpoczęcia w naszej chrześcijańskiej kulturze Wielkiego Postu. Na pewno mnie to zmotywowało. 

Zmotywuję Was może i ja.

Wszyscy już wiemy, że jedzenie ma znaczenie i może leczyć. Badania naukowe dowodzą, że dzięki postom i ich skuteczności możemy wyleczyć mnóstwo towarzyszącym nam chorób.

Aby w świecie pełnym toksyn przeprowadzić bezpiecznie post i głodówkę należy być pod kontrola i opieką specjalisty dietetyka medycznego lub lekarza zajmującego się żywieniem.

Głód jest nieodłączną częścią naszego życia. Matka natura doskonale nas do tego przystosowała. Posty zapisane są w fizjologię człowieka. Już sam sen to okres postu, niejedzenia, oczyszczenia. My dziś bardzo chorujemy od nadmiaru jedzenia, które odległe jest od natury bo tak jak dawniej ono nie ucieka :). 

Przed tysiącami lat nasi przodkowie byli zdrowi, szczupli, sprawni fizycznie. Nie mieli nadmiaru pokarmów, supermarketów, lodówek. Oni pożywienie zdobywali, biegli (aktywność fizyczna) za jedzeniem, które im uciekało.

Pod względem fizjologii i metabolizmu niewiele się zmieniło. Jeżeli dziś spróbujemy zbliżyć się do warunków pierwotnego życia człowieka z okresu paleolitu na pewno zwiększymy ilość lat i jakość naszego życia (Dieta Paleo)

Sposoby na uzdrowienie, oczyszczenie organizmu obecne są na wyciągnięcie ręki. Nie jesteśmy skazani na cierpienie z powodu chorób cywilizacyjnych – one nie są wynikiem biedy tylko dobrostanu.

Poprzez jedzenie, ale nie nadmiar tylko post, możemy wprowadzić organizm w stan HOMEOSTAZY (równowagi), która może wspomóc leczenie wielu chorób i przypadłości. Nadwyżka kaloryczna, często brak aktywności fizycznej może prowadzić do zaburzeń tej równowagi.

Mamy wiele rodzajów postu m.in. :

  • Post przerywany INTERMITTENT FASTING

  • Post 24-godzinny

  • Post proteinowy

  • Długi post

  • Diety warzywno – owocowe, jednoskładnikowe (sokowe, jaglane…), eliminacyjne – to również posty

Od czego zaczynamy POST ?

Zaczynamy od psychicznego nastawienia, motywacji. Nic na siłę. Post jest dobrowolny i zamierzony. Powinniśmy mieć świadomość i chcieć! Powinniśmy pościć radośnie a pościć radośnie to pościć całym sercem. Na początek drobne wyrzeczenia, eliminacja tego czego najwięcej nadużywamy (cukru, kawy, mięsa…). Najmniej zdrowe pokarmy, to te, które nas uzależniają.

Te wszystkie czynniki takie jak :

  • Post

  • Aktywność fizyczna (w czasie trwania postu, nie zalecany jest wzmożony wysiłek fizyczny, zalecane są lekkie ćwiczenia, spacery)

  • Psychika

  • Duchowość

W połączeniu stanowi to wszystko całość i daje zadowalające efekty:

- aktywowane są mechanizmy odpornościowe

- polepsza się funkcjonowanie układu immunologicznego

- komórki odpornościowe pobudzane są do działania

W dzisiejszych czasach nadwaga i otyłość oraz choroby cywilizacyjne - cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, alergia, astma, kamica nerkowa, osteoporoza, nowotwory, choroby psychiczne (nerwica, depresja, alkoholizm, narkomania), choroby przewodu pokarmowego… - to globalny problem występujący w różnych populacjach na świecie. Choroby cywilizacyjne dotykają coraz młodsze osoby. Polskie dzieci są już w czołówce najbardziej otyłych dzieci w Europie.

Tłuszcz podskórny nie jest szkodliwy to kwestia ćwiczeń i kosmetyki. Natomiast tłuszcz trzewny to tłuszcz odkładający się wokół narządów wewnętrznych (serca, wątroby, nerek…) jest dla nas bardzo niebezpieczny. To siła napędowa wszystkich zaburzeń metabolicznych, chorób cywilizacyjnych. Choroby te i wiele innych maja wspólny schemat zaczynający się od nadmiaru cukru, słodyczy, nieodpowiedniego, wysoko przetworzonego jedzenia, stresu, małej ilości ruchu.

Pomimo, że od nadmiaru jedzenia jesteśmy otyli to i tak jesteśmy nieodżywieni i zagłodzeni w cenne bioaktywne substancje.

Post zaczyna się w żołądku a kończy w naszym sercu!

Post uczy nas dyscypliny.

Potęga postu jest ogromna, szczególnie po zimie, wiosną zarówno nasze domy, ogródki jak i organizm bardzo potrzebuje oczyszczenia i regeneracji.

Często dopiero choroba i złe samopoczucie zmuszają nas do zmiany stylu życia i postu.

Ja sama od wielu miesięcy stosuję posty 24-godzinne jeden raz w tygodniu i od wielu lat posty przerywane Intermittent Fasting np. często rezygnując z kolacji (nie wiedziałam wówczas że tak nazywa się ten model żywienia, który wybrałam świadomie i profilaktycznie) na nich chciałabym skupić szczególna uwagę i zachęcić Was do stosowania i praktykowania.

Pamiętaj, że zawsze dziś jest odpowiedni moment aby zacząć i spróbować!

M. in. w Internie, Harrison w rozdziale o procesie starzenia pisze o właściwościach i zaletach postu przerywanego oraz głodówek przeprowadzanych raz na jakiś czas. Do postów należy wracać, to styl życia, który zmieniamy na zawsze. Post przerywany to naturalny stan organizmu pomimo obcej nam nazwy INTERMITTENT FASTING. To wzorzec żywieniowy, który zakłada okresy jedzenia – tzw. okna żywieniowe przeplatane całkowitą wstrzemięźliwością od niespożywania pokarmów czyli okresami postu – taki post przerywany zaczynamy od np.12:12, 14:10, 16:8 …

12 godzin pościmy, 12 godzin trwa okno żywieniowe na dobę (24 godziny). Po tygodniu 14 godzin pościmy, 10 godzin trwa okno żywieniowe. Po kolejnym tygodniu 16 godzin pościmy, 8 godzin trwa okno żywieniowe. Okna żywieniowe to czas, w którym możemy jeść (przestrzegając oczywiście pewnych norm i zaleceń). Godziny modyfikujemy w zależności od potrzeb. Nie jemy mało a jemy rzadko. Tu mamy naprawdę ogromne możliwości. Od dawna wmawiało nam się, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie. Dziś już wiadomo, że nie jest to wiedza aktualna. Człowiek dostosowany jest do tego, aby nie jeść co chwilę, dostosowany jest do tego aby jeść rzadko i się najadać ale nie przejadać.

Każdemu z nas szczególnie w okresie wiosennym, po zimie potrzebne są ”porządki” w organizmie – DETOKSYKACJA.

Pojęcie ”oczyszczanie” organizmu to pojęcie względne, gdyż wątroba - narząd detoksykacyjny „oczyszczalnia” poprzez swoje mechanizmy jest przystosowana do tego, aby skumulowane toksyny (z wysoko przetworzonego jedzenia, leków, używek) rozpuścić najpierw w tłuszczach, potem w płynach ustrojowych i wydalić z organizmu. Ale to my sami poprzez post, dietę eliminacyjną powinniśmy wspomóc i ułatwić usunąć nadmiar tych toksyn na które dziś jesteśmy tak bardzo narażeni.

Wszystkie substancje wydzielane przez ZDROWY, CZYSTY organizm człowieka (pot, mocz, kał) powinny być pozbawione nieprzyjemnego zapachu.

Posty, to nie dieta odchudzająca, to optymalizacja diety. W okresie postu organizm zmuszony jest do przełączenia się na odżywianie wewnętrzne (endogenne), odżywianie samym sobą.

Kiedy pościmy, komórki w ciele inicjują proces usuwania odpadów i naprawiania materiału genetycznego zwany AUTOFAGIĄ. Autofagia to odżywianie wewnętrzne, odżywianie samym sobą. Organizm nigdy nie zużywa zdrowych tkanek, najpierw „zjada” tkanki chore. To niesamowity proces na poziomie komórkowym gdzie dzieją się prawdziwe cuda.

W 2016 r YOSHINORI OSHUMI Japończyk dostał Nagrodę Nobla w kategorii Medycyna za wyjaśnienie procesu autofagi „serwisu sprzątającego” naszego organizmu. Odkrył on, że w czasie postu pod wpływem odcięcia pokarmu, wszystkie chore struktury bezużyteczne dla komórki zostają pożarte i rozpuszczone – AUTOFAGIA i w ten sposób powstają nowe komórki.

Co to wszystko dla nas oznacza? Że nie powinnyśmy bać się głodu.

Jedno z badań klinicznych z 2019 r(F. Wilhelmi de Toledo in 2019) dowiodły, że post przerywany jako post terapeutyczny oczyszcza organizm i doprowadza do:

  • Zmniejszenia masy ciała i obwodu brzucha, tłuszczu trzewnego(wisceralnego) otaczającego narządy wewnętrzne

  • Wspomaga układ sercowo – naczyniowy, obniża ciśnienie

  • Poprawia gospodarkę lipidową (tłuszczową)

  • Poprawia gospodarkę glukozową (cukrową)

  • Prowadzi do wzrostu ciał ketonowych (to źródła energii dla niektórych narządów (mózg, serce, mięśnie)

  • Wspiera układ odpornościowy

  • Wspiera odporność na stres

  • Ułatwia zasypianie

  • Aktywuje komórki macierzyste przez co regeneruje wiele układów

  • Niszczy komórki nowotworowe

  • Wytwarza enzymy detoksykacyjne

  • Naprawia materiał genetyczny

  • Wywołuje autofagię

Oprócz badań klinicznych potwierdzających korzyści płynące z postów i głodówek, każda osoba, która chociaż raz odbyła właściwie przeprowadzony detoks odpowie zazwyczaj tak samo - Tak to pomaga i widać tego efekty. Sama osobiście poprzez własne doświadczenia mogę to potwierdzić. Dziś pisząc dla Was jestem na 24 godzinnej głodówce. Jestem pełna energii i witalności. Piję dużo ciepłej przegotowanej wody (ok.3 l) do dwóch szklanek rano i wieczorem dolewam chlorofil, piję zieloną herbatę (dwie filiżanki) i tak jak widać na zdjęciu zielone to życie, to właśnie ta energia i witalność. CHLOROFIL ma budowę podobna do naszej cząsteczki hemoglobiny dlatego jest tak ceniony i zalecany ( R. Willstatter – niemiecki chemik w 1915 r. otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii za badania m.in. CHLOROFILU) Dla mnie to ciągle produkt nr 1!

Gdy zaczynałam moje 24 godzinne głodówki pomimo, że byłam świadoma własnego wyboru, nastawiona pozytywnie i przygotowana nie było to łatwe. Dziś mogę powiedzieć, że wykonalne. Ostatni mój lekki posiłek dzień wcześniej ok godz. 18 był już psychicznym nastawieniem i przygotowaniem do kolejnego dnia bez spożywania pokarmów. Pierwsze trzy piątki (ponieważ moje głodówki wypadają zazwyczaj w piątki) były naprawdę trudne, szczególnie wieczorami, kiedy moje córki prosiły o przygotowanie ulubionych potraw na kolację. Wtedy czasami nawet nie kończąc przygotowania dla nich jedzenia udawałam się na nocny spoczynek, aby „przespać głoda" . Sen ratował sytuacje. W sobotę rano wstawałam wypoczęta, zregenerowana, pozytywnie nastawiona do życia, bez uczucia głodu. Dziś już nie mam problemu z przygotowywaniem posiłków dla innych w czasie trwania mojego postu, pomimo, że nawet ich wtedy nie próbuję nadają się do zjedzenia :). 

Te jednodniowe głodówki jeden raz w tygodniu są już moich ulubionym, zdrowym nawykiem. Zachęcam, wspieram i służę pomocą.

Jest tak wiele cennej, ciągle nowej wiedzy o człowieku, o procesach zachodzących w żywym organizmie, o tym jak wiele zależy od nas samych…, że dość trudno wskazać najważniejsze informacje. Mam nadzieje, że pomogę Ci obudzić drzemiącego w Tobie Twojego wewnętrznego lekarza.

I może taka dygresja na koniec, nie ubliżając niewinnym w tym wszystkim, nieświadomym do końca dinozaurom. Dlaczego dinozaury wyginęły? Ponieważ ich ogromne ciała miały zbyt wygórowane potrzeby do ich mało wymagających gadzich móżdżków .

Organizm człowieka naprawdę nie potrzebuję aż tak ogromnej ilości spożywanych pokarmów. Pamiętaj!!! Jesteś tym co jesz i tym co myślisz!

Firma NSP poleca DUET ANTYOKSYDACYJNY w skład, którego wchodzi :

  • GRAPINA I PRZECIWUTLENIACZE – to produkt, który powstał w wyniku połączenia najwyższej jakości składników (wyciąg z pestek czerwonych winogron, wit. C, kurkuma, rozmaryn – to składniki kluczowe). Produkt uzupełnia codzienną dawkę wit. C, utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne, wspiera pracę serca oraz produkcje i krążenie krwi, pomaga wspierać prawidłowe działanie wątroby, przyczynia się do lepszego trawienia tłuszczu. To wspaniała, naturalna obrona przed wolnymi rodnikami. Utrzymuje zdrowie i funkcje komórek w normie. To niektóre z licznych właściwości GRAPINY

  • ZAMBROZA silny antyoksydant. Połączone w jeden pyszny napój najzdrowsze owoce świata. Główny owoc to mangostan a także malina, winogron… i wiele innych bardzo zdrowych roślin.

Już niebawem zapraszam do kolejnego postu JELITA

Pozdrawiam

Wiola

 

Aktualności Organic Village