Nawigacja

Aktualności Organic Village

Król owoców i owoc królów – daktyle medjool

 

Co prawda, tak jak inne palmy, medjool rośnie w gorącej, jałowej sferze klimatycznej i daje pyszne, słodkie owoce, które można spożywać równie dobrze surowe, jak i ususzone. Dlaczego zatem to właśnie te owoce zasłużyły sobie na miano „królów daktyli” lub „diamentów wśród daktyli”?

Po pierwsze dlatego, że ten specyficzny gatunek daktylowca jest trudny do wyhodowania, a jego owoce są bardzo wrażliwe. Palma może je łatwo stracić wskutek nieodpowiednich temperatur czy stopnia wilgoci. Daktyle medjool są także obiektem pożądania lokalnych ptaków i owadów.

Co więcej, daktyle medjool wyróżniają się niezwykłym, bogatym smakiem. Charakterystyczne karmelowe zabarwienie, z wyczuwalną nutą miodu i cynamonu…
Tak smakują tylko one.

Ten konkretny gatunek łatwo poznać także po wielkości owoców, która przewyższa popularne daktyle. Medjool rozpoznamy także po wiecznie soczystym miąższu – nawet jeśli mamy do czynienia z suszoną wersją tego owocu. A warto dodać, że wciąż suszone są najlepszą, tradycyjną metodą, czyli na słońcu.

Daktyle medjool są bogatym źródłem błonnika, który przyspiesza proces metabolizmu, zwiększa uczucie sytości i redukuje ryzyko zaparć. Te egzotyczne owoce zawierają też mnóstwo wartościowych mikroelementów, jak potas, magnez, czy żelazo. Dzięki swoim wartościom odżywczym, zawsze były cenną zdobyczą dla afrykańskich nomadów. To prawdziwy zastrzyk naturalnej, zdrowej energii!

Jedyne w swoim rodzaju daktyle z gatunku medjool można spożywać same, aby dobrze poznać ich smak i móc się nim w pełni nacieszyć. Jednak świetnie sprawdzają się także jako część bardziej skomplikowanych dań. W krajach, z których pochodzą, są popularne jako przekąski. Ponieważ są dość duże i łatwo usunąć z nich pestkę, można je nadziewać np. orzechami, migdałami lub suszonymi owocami. Trudno wyobrazić sobie smaczniejszą i bardziej energetyzującą przekąskę w ciągu dnia. A jeśli lubimy poeksperymentować, daktyle medjool możemy dodawać do ożywczych owocowych smoothies, bądź wypróbować bardziej ryzykowne połączenie spod znaku kuchni fusion i zaserwować je z pikantną papryczką jalapeno.

Chociaż obecnie palmy daktylowe medjool hodowane są na całym świecie (np. w Australii czy Stanach Zjednoczonych), Organic Village sprowadza je z regionu ich pochodzenia, a dokładnie z Izraela. Teraz niezwykły, lekko karmelowy smak tych owoców jest dostępny także w naszej sferze klimatycznej.

 

Aktualności Organic Village