Odsłonięte szyjki zębowe to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Ból i nadwrażliwość zębów potrafią...
Daktylowe kule
Daktylowe kule to oryginalny przepis firmowy Organic Village na ciastka bez pieczenia, bez glutenu, bez cukru. Są sycące i zdrowe, możemy nimi szybko zaspokoić głód, nie tracąc przy tym efektów naszej diety. Daktyle zawierają bowiem dużo błonnika, który reguluje pracę naszych jelit. O niesamowitych właściwościach daktyli pisaliśmy już na łamach naszego bloga: http://organicvillage.pl/blog/1_krol-owocow-i-owoc-krolow-daktyle-medjool.html
Tymczasem do dzieła!
Potrzebne składniki (na około 12 daktylowych kul):
150g suszonych daktyli (wspaniałe daktyle z certyfikatem eko dostępne są w naszym sklepie)
100 g orzechów (można wymieszać orzechy nerkowca z orzechami brazylijskimi)
10 amarantusa ekspandowanego
1 łyżka miodu (lub bez miodu w wersji wegańskiej)
Kakao (gorzkie) do obtoczenia kulek, można również wykorzystać do tego amarantu ekspandowany
Daktyle należy zalać wrzątkiem i pozostawić w wodzie na około 30-40 minut. Orzechy rozdrabniamy i następnie blendujemy je z miodem i namoczoną masą daktyli. Do masy dodajemy amarantu i dokładnie wyrabiamy. Następnie w dłoniach tworzymy kule i obtaczamy je w gorzkim kakao, czy w amarantusie.
Gwarantujemy, ze kule szybko znikną!
A może chcesz wypróbować Mazurka z daktyli?