Nawigacja

Aktualności Organic Village

ORKISZOWY CHLEBEK BANANOWY

 

Dziś w naszych kulinarnych inspiracjach coś, co dzieci bardzo lubią, a co im nie zaszkodzi:)  W przeciwieństwie do większości rzeczy dobrych jest bowiem zdrowy:)

Orkisz dodaje energii, wzmacnia wydolność organizmu. Polecany jest między innymi diabetykom, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Ale  również pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i układu krążenia.

 ORKISZOWY CHLEBEK BANANOWY

• 0,25 kostki masła
• 4 dojrzałe banany
• 0,5 szklanki cukru palmowego (lub innego, którego używasz)
• Jedno jajko 
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej

Banany rozgniatamy w dużej misce, dodajemy masło, cukier i roztrzepane jajko. Wszystko razem blendujemy na gładką masę, dodając sól i łyżeczkę sody. Na końcu delikatnie wmieszamy mąkę orkiszową.

Tak przygotowaną masę na chlebek przekładamy do formy „keksówki” którą wcześniej smarujemy masłem.

Wkładamy do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. Gotowy chlebek odstawiamy do ostygnięcia i podajemy z dowolnymi dodatkami: można z miodem, twarożkiem, masłem…

 

Smacznego!

 

Aktualności Organic Village