W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie kosmetyki kupują i w jaki...
Hummus
Cieciorka już gościła w naszych łamach w postaci kolorowej zupy. Tym razem przepis na hummus. To jak wegańskie mięso. Z powodzeniem można mięso zastąpić cieciorką. Ma ona bowiem wysoką zawartość białka i węglowodanów. Zawiera też dużo błonnika, co jest ważne dla osób dbających o linię.
Mój hummus jest prosty w wykonaniu.
Cieciorkę można kupić już gotową w puszce, ale ja wolę zrobić to samodzielnie. Wystarczy namoczyć ją na noc. Zwykle wszyscy radzą aby dodać odrobiny sody, ale ja teg nie robię i tak jest dobra.
Cieciorkę gotujemy bez soli, aż stanie się miękka.
Następnie dodajemy troszkę czosnku, 1 ząbek, lub dwa, w zależności jak kto lubi. Nie polecam zbyt dużo, ponieważ przeważy smak. Lepiej dodać więcej kuminu. Ten smak jest bardziej charakterystyczny dla hummusu. Kuminu dodajemy około łyżeczki. Można dodać również odrobinę pasty sezamowej tahini. Ja zwykle jej nie mam, a hummus i bez tego jest dobry. Dodajemy również odrobinę soli, wody i blendujemy. Z wodą ostrożnie, dodajemy ją stopniowo, tak aby hummus miał konsystencję pasztetu, nie był zbyt wodnisty, ani zbyt suchy.
Potem dla smaku polewamy humums oliwą z oliwek i posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego!
Sara Nhari
Organiczna, certyfikowana cieciorka teraz w promocyjnej cenie w naszym sklepie>>