Nawigacja

Aktualności Organic Village

Sałatka z cieciorki, z zielonym ogórkiem i papryką

 

Surowe owoce i warzywa to bogactwo witamin i biopierwiastków. Kolorową, pożywną i zdrową sałatką przyjemnie jest rozpoczynać nowy tydzień w pracy. Sałatki z powodzeniem mogą zastąpić kolację, a nawet deser,  lepiej i zdrowiej jest zjeść sałatkę niż tuczące ciastko czy słodycze, po którym za kilka chwil jesteśmy głodni. Można zaobserwować, że coraz więcej osób nie je mięsa także ze względów zdrowotnych. Powstaje wiele nowych programów kulinarnych, które promują wegetariański styl życia. Wegetarianie rzadziej chorują na nadciśnienie i cukrzycę, nie mają problemów z otyłością, a poziom cholesterolu jest w normie. Jedzenie ma bowiem wpływ na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Wegetariańskie książki pełne są przepisów na zapiekanki, kasze, makarony. Używają sporo nasion i orzechów bez soli, bo bogate są przede wszystkim w sole mineralne i witaminy.

 

Sałatka jest daniem uniwersalnym. Jedną z moich ulubionych jest taka przygotowana z cieciorki. Robię je bardzo często, w różnych wersjach. Nigdy nie korzystam jednak z przepisów kulinarnych w sieci i nie gotuję według książek kucharskich. Korzystam za to z własnej wyobraźni i sezonowego bogactwa warzyw. Cieciorkę, zwaną także grochem włoskim, należącą do roślin strączkowych, miałam okazję jeść po raz pierwszy kilkanaście lat temu podczas wakacji w Turcji, kiedy jeszcze nie byłam blogerką kulinarną. Praktycznie od zawsze interesuję się jedzeniem, a od kilku lat postanowiłam dzielić się z tym ze światem. Sprawia mi to ogromną radość.

 

Ciecierzycę przygotowywałam do tej pory w rozmaitych wersjach, także na ciepło. Łączyłam z pomidorami pelati z dodatkiem aromatycznych włoskich ziół, hitem okazały się grzanki z kalafiorem i ciecierzycą na ostro. W sałatkach smakuje cudownie, zwłaszcza latem. Najpopularniejszym daniem z cieciorki jest hummus, pochodzący z Libanu. To rodzaj pasty przygotowywanej z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy. Cieciorkę miksujemy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i sok z cytryny, a także natkę pietruszki. Najczęściej podawana z chlebkami pita. Coraz popularniejsze są chrupki z cieciorki przygotowywane na słodko czy wytrawnie, to z kolei rodzaj przekąski. Włosi łączą to warzywo z makaronami, dodają do zup z parmezanem i robią wiele sałatek.  Uwielbiam połączenie cieciorki z oliwą z oliwek i posiekaną natką z pietruszki, do tego ciabatta, niebo w gębie!

 

Sałatka z cieciorki z zielonym ogórkiem i papryką

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 mała papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ pęczka natki z pietruszki
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • organiczny olej arganowy tłoczony na zimno
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

 

  • Cieciorkę przekładamy do miski.
  • Ogórek i paprykę myjemy, osuszamy.
  • Z ogórka odcinamy końcówki, pozostawiamy skórę i kroimy w kostkę.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne i błonki, kroimy w kostkę.
  • Obraną cebulą kroimy z drobną kostkę.
  • Pokrojone warzywa dodajemy do ciecierzycy.
  • Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do warzyw.
  • Skrapiamy organicznym olejem arganowym tłoczonym na zimno, doprawiamy do smaku i dodajemy suszone oregano.
  • Mieszamy, odstawiamy do lodówki, aby smaki „przegryzły się”.
  • Dla urozmaicenia można dodać zamiast świeżego zielonego ogórka, ogórek małosolny.
  • Sałatka pięknie prezentuje się podana w modnych ostatnio słoiczkach.

 

Aneta Klimecka, autorka bloga kulinarnego http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/ W życiu ma trzy pasje: gotowanie, podróże i języki obce, które doskonale się ze sobą łączą. Zdobywczyni wielu nagród. Mistrzyni Kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".

 

 

Aktualności Organic Village