Nawigacja

Aktualności Organic Village

Wegańska owsianka Poli

 

Owsianka jest wyśmienita nie tylko rano, ale również na brunch, czyli drugie śniadanie. Oczywiście pod warunkiem, że masz wakacje, albo pracujesz w domu. Dlatego, że w przeciwieństwie do szybkiego musli na zimno, owsianka wymaga trochę cierpliwości.

Osobiście do owsianki przekonałam się niedawno. No bo przecież, nie dość, że ugotowanie jej wymaga czasu to jeszcze tyle sprzątania po! Natomiast co mnie przekonało? Magia dodawania przypraw, oraz ta możliwość, że za każdym razem można ją zrobić inaczej. Ale także efektywność owsianki, to znaczy, że porcja owsianki trzyma mnie bez podjadania do obiadu :)

 O co chodzi z tymi przeprawami? To takie romantyczne stać nad parującym garem i prószyć kolorami: zwykle używam kukrumy i cynamonu. Pięknie pachnie… a jak smakuje!

 Skład na 1 porcję owsianki

  •          płatki owsiane 2 garści
  •          siemię lniane 2 garści
  •          garść kaszy jaglanej
  •          łyżeczkę kurkumy
  •          pół łyżeczki cynamonu
  •          rodzynki

 

Moją owsiankę gotuję na wodzie. Używam pól szklanki wody na początek, dodaję płatki owsiane, siemię lniane i kaszę jaglaną od samego początku i zostawiam na ogniu. Kiedy woda wyparuje dodaję stopniowo coraz więcej. Mieszam często, dodaję rodzynki. Posypuję przyprawami. W zależności od owoców, które mam w lodówce moja owsianka nabiera rożnych smaków.

Jest tyle wersji! Można zrobić owsiankę bananową - a tej samej jest kilka wersji, bo można na przykład dodać posiekanego banana do gotującej się owsianki, a można dodać banana na samym końcu. Ja tak robię - wolę smak świeżego banana :)

Dzisiaj też miałam truskawki - pycha!!!

Takie danie jest zdrowe i bardzo syte. Spokojnie taka porcja trzyma mnie do obiadu - bez podjadania!

Jedz świadomie, a nie będziesz musiała się nigdy odchudzać :)

 

Smacznego!

Poli

O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.

 

Aktualności Organic Village