Nawigacja

Aktualności Organic Village

Wegetariańska wersja „fasolki po bretońsku”

 

To danie nazywam „fasolką po palian'sku” (to od mojego nazwiska:)) jest to moja, wegetariańska wersja popularnej w Polsce „fasolki po bretońsku”.

Skład:

  •          Czerwona fasola 500g
  •          Pieczarki 300g
  •          Kiełbaski wegetariańskie 3
  •          Cebula czerwona i biała 5
  •          Cukinia 1
  •          Sos pomidorowy organiczny
  •          Garść suszonych pomidorów (do smaku)
  •          Przyprawy do smaku
  •          Olej kokosowy do smażenia

 

Fasole czerwona kupuję suchą, zostawiam w wodzie na noc. Płuczę ją kilka razy zanim ją zostawię do namaczania w filtrowanej wodzie, a potem używam wody filtrowanej do namaczania. Pomyśl! Woda której używasz, będzie częścią twojego dania - dlatego, nie chcesz używać wody z kranu. Zostawiam ją na noc. Rano, albo kiedy jestem gotowa do gotowania fasoli najpierw nastawiam wodę do wrzenia, dodaję fasolę, solę do smaku, a potem gotuję długo pod przykryciem. Ile? Aż będzie al dente, albo jak wolisz aż będzie miękka. Ponieważ zwykle duszę ją jeszcze z sosem, osobiście wolę ją odcedzić z wody kiedy jest ugotowana do al dente.

Tak ugotowaną fasolę zostawiam, aż będę miała czas zrobić sos.

Sos, tak to ważna sprawa. Zaczynam od smażenia cebuli, smażę oczywiście na oleju kokosowym. Następnie stopniowo dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki, cukinie i kiełbaski wege, suszone pomidory. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15 minut na małym ogniu. Kiedy sos jest gotowy dodaję wszystko do gara z czerwoną fasolką, a potem zalewam całość sosem z pomidorów. Wszystko gotuję jeszcze chwilę i zostawiam, żeby się “przegryzło.” Dodaję przypraw, ja lubię chili, ale dodaj według Twojego smaku przyprawy które Ty lubisz. Dodaję pieprz do smaku, sól. Wszystko posypuję dużą ilością natki pietruszki.

 Pycha!!! Danie wygląda i smakuje wyśmienicie. Robię zawsze duży gar, żeby starczyło dla gości, albo rozdaję znajomym :)

Ach! Samo to pisanie sprawiło ze czuje się głodna. Wracam do kuchni! Smacznego!

 

Poli

O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.

 

Aktualności Organic Village