Nawigacja

Aktualności Organic Village

Cukinia faszerowana

 

W naszym ogrodzie wyrosły cukinie. Ten sezonowy urodzaj trzeba oczywiście wykorzystać. Zawsze najzdrowsze są sezonowe warzywa. Matka natura dobrze wie, co powinniśmy jeść w zależności od czasu i regionu.  Dziś, proste i szybkie danie z cukinią. Bardzo sycące, ale nie będziecie czuć się po nim ciężko.

Składniki na 4 osoby:

  • 2 cukinie
  • 1 szklanka ryżu (ja wybrałam ryż basmati)
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 
  • 2 cebulki zielone
  • 1 papryka czerwona
  • Pół szklanki nasion słonecznika
  • Kurkuma (szczypta)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Osobno należy ugotować ryż i soczewicę ze względu na różny czas gotowania. Po ugotowaniu wymieszać dodając słonecznik i pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę.

Cukinie należy wydrążyć i ugotować. Następnie nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zapiec w piekarniku.  Można podawać z małymi pomidorkami.

Smacznego!

 

Aktualności Organic Village