Nawigacja

Aktualności Organic Village

Zdrowe letnie desery

 

Ponieważ słońce ostatnio dopisuje zapewne spędzacie czas również w basenie. Ten aktywny sposób odpoczynku powoduje jednak wzrost apetytu. Pływając tracimy przecież mnóstwo kalorii nawet tego nie czując. Specjalnie dla aktywnych przygotowaliśmy zestaw wakacyjnych zdrowych deserów. Czyż nie wyglądają dobrze? Zapewniamy, że nie ma w nich ani grama chemii i cukru! Desery wzbogaciliśmy również o różne 100% organiczne superfoods, które w zależności od właściwości, wzmacniają naszą odporność, wspomagają metabolizm, dodają energii lub cennych składników odżywczych i minerałów.

Desery są również świetnym zastępstwem słodyczy dla dzieci. Bogactwo kolorów i smaków a także możliwość wyboru swojej wersji spowodowuje, że każdy niejadek, a także miłośnik fastfoodów zmieni swoje nawyki żywieniowe.

A teraz poznajcie bliżej receptury naszych zdrowych deserów.

(powyżej) Deser nr 1, KIWI, JOGURT, PŁATKI OWSIANE I ZIARNA GRANATU

Skład:

  • kiwi
  • ziarna granatu
  • jogurt naturalny bez cukru (dla wegan - np. sojowa wersja wegańska)
  • płatki owsiane drobne 
  • guarana (opcjonalnie)

Nie podaję ilości celowo, ponieważ w zależności od ilości koktajli potrzebujemy innej ilości składników. Wszystkie desery w tym zestawie były przygotowywane dla 10 osób. Komponujemy desery z wyczuciem, sprawdzając co mamy w lodówce!

Przygotowanie:

Kiwi blendujemy i uzyskany mus wlewamy do pucharka. Następnie wsypujemy na to warstwę płatków owsianych. Przykrywamy ją kolejną warstwą – jogurtu, lub w wersji wegańskiej deseru sojowego waniliowego. Smak waniliowy również dobrze pasuje do tej kompozycji smakowej.  Na koniec wysypujemy ziarenka granatu. Wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem. Płatki owsiane nasiąkną jogurtem, będą miękkie i smaczne. Dzięki płatkom owsianym uzyskujemy też efekt nie mieszania się naszych warstw kolorystycznych i tym samym ciekawy efekt wizualny.

Superfood GUARANA dodana do jogurtowej części deseru sprawi, że dodatkowo zyska właściwości energetyzujące. Dostępna w naszym sklepie guarana jest produktem 100% organicznym. Działa pobudzająco podobnie jak kawa, ale nie zawiera kofeiny. Działanie pobudzające utrzymuje się dłużej od kawy, około 6-ciu godzin. Jest naturalnym „spalaczem”, przyśpiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Do jogurtu dodajemy 1g guarany i mieszamy. Można stosować 1 raz dziennie. Nie dodajemy do deserów przeznaczonych dla dzieci.

Ze względu na wyżej opisane działanie guaranę nie mogą stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia, oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym i diabetycy.

(powyżej) Deser nr 2: MUS OWOCOWY, PRZEKŁADANY JOGURTEM, PŁATKAMI OWSIANYMI I OWOCAMI W KAWAŁKACH

Skład:

  • -banan
  • marchew
  • pomarańcza
  • jabłko
  • ziarna granatu
  • jogurt naturalny bez cukru (dla wegan - np. sojowa wersja wegańska)
  • płatki owsiane drobne

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z marchwi i pomarańczy, blendujemy z bananem pokrojonym w kawałeczki i jabłkiem. Uzyskany mus wlewamy do pucharka. Nie trzeba słodzików, banan występuje tu w roli naturalnego słodzika. Następnie wsypujemy na to warstwę płatków owsianych. Przykrywamy ją kolejną warstwą - jogurtu lub deseru sojowego o smaku waniliowym. Na koniec wysypujemy ziarenka granatu i kawałki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem. Płatki owsiane nasiąkną jogurtem, będą miękkie i smaczne.

Jeśli jest dla Ciebie zbyt mało słodki dodaj Lucumy zamiast cukru!

Superfood: Lucuma (1 łyżeczkę proszku dodaj do jogurtu naturalnego, lub pół łyżeczki do musu owocowego). Oprócz swoich właściwości słodzących, lucuma jest także źródłem błonnika oraz posiada wysokie stężenie karotenu i całą gamę witamin z grupy B.

(powyżej) Deser nr 3: OWOCOWO-JOGURTOWY  Z KAWAŁKAMI POMARAŃCZY

Skład:

  • banan
  • marchew
  • pomarańcza
  • jabłko
  • jogurt naturalny bez cukru (dla wegan - np. sojowa wersja wegańska)
  • płatki owsiane drobne 

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z marchwi i pomarańczy, blendujemy z bananem pokrojonym w kawałeczki i jabłkiem. Uzyskany mus wlewamy do pucharka. Nie trzeba słodzików, banan występuje tu w roli naturalnego słodzika. Następnie wsypujemy na to warstwę płatków owsianych. Przykrywamy ją kolejną warstwą - jogurtu, lub deseru sojowego. Na koniec wysypujemy kawałki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem. Płatki owsiane nasiąkną jogurtem, będą miękkie i smaczne.

Co jeszcze można dodać, aby wzbogacić deser?

Jeśli uważasz, ze deser jest mało słodki nie używaj białego cukru. Jest to największy zabójca naszych czasów. Użyj zdrowych zamienników. Polecamy:

Superfood: Lucuma (1 łyżeczka lucumy w proszku dodana do koktajlu wystarczy by osłodzić spory pucharek). Oprócz swoich właściwości słodzących, lucuma jest także źródłem błonnika oraz posiada wysokie stężenie karotenu i całą gamę witamin z grupy B.

Superfood: Karob. Z suszonych strączków karobu produkuje się puder, który jest wspaniałym substytutem kakao z unikatowym smakiem, ale w odróżnieniu od kakao jest słodki. Strączki karobu były używane jako środek słodzący jeszcze wtedy, kiedy o cukrze, wyprodukowanym z cukrowych buraków albo z trzciny cukrowej, nikt nie słyszał. Karob jest niesamowitym źródłem wapnia – zawiera go trzy razy więcej niż mleko! I trzy razy więcej niż czekolada! Ale w odróżnieniu od czekolady jest trzy razy mniej kaloryczny. I jeszcze ważna różnica od czekolady – karob nie zawiera kofeiny i teobrominy. Karob zawiera tyle witaminy B1, tyle truskawki, i więcej witaminy A, niż szparagi. A także zawiera witaminę B2, potas, żelazo, magnes. Jeżeli mówić o terapeutycznych właściwościach Karobu, to on pomaga przy nudnościach, wymiotach. W tym deserze Karob polecamy dodać do warstwy jogurtu naturalnego.

(powyżej) Deser nr 4: MALINA, GRANAT, JOGURT, PŁATKI OWSIANE

Skład:

  • maliny
  • ziarna granatu
  • jogurt naturalny bez cukru (dla wegan - sojowa wersja wegańska: http://organicvillage.pl/zywnosc/606-provamel-sojowy-deser-waniliowy-4x125g.html)
  • płatki owsiane drobne BIO (dostępne u nas:http://organicvillage.pl/sypkie/675-platki-owsiane-drobne-1kg.html)

Przygotowanie:

Na sam spód wsypujemy ziarenka granatu. Następnie zalewamy je jogurtem naturalnym, lub deserem sojowym (jeśli nie jesz produktów mlecznych). Następnie wsypujemy na to warstwę płatków owsianych. Przykrywamy ją kolejną warstwą - jogurtu greckiego (gęstego) zmiksowanego z malinami. Na koniec kładziemy na wierzch kilka malinek. Wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem. Płatki owsiane nasiąkną jogurtem, będą miękkie i smaczne. Płatki owsiane pozwalają nam też na tworzenie warstw, które się nie miksują same, zachowując ciekawą kompozycję kolorystyczną. Można dla ozdoby, smaku i zapachu dodać również listek mięty.

Superfoods maqui i acai. Możemy dodać któryś z wyżej wymienionych superfoodsów do warstwy jogurtowej deseru. Smakowo będą się dobrze komponować, a wzbogaca nasz deser o dodatkowe super właściwości odżywcze.

Maqui– jagody, które są zaliczane do superfoods, ponieważ zawierają największy poziom antyoksydantów ze wszystkich owoców. Świadczy to o doskonałych właściwościach przeciwutleniających i możliwościach hamowania wolnych rodników. (Wolne rodniki niszczą komórki organizmu, przez co przyśpieszają procesy starzenia i mogą być przyczyną chorób). Maqui jest więc naturalnym sprzymierzeńcem  naszego  układu odpornościowego w walce z wolnymi rodnikami. Stajemy się również bardziej odporni na infekcje wirusowe, grzybicze i bakteryjne. Już plemiona indiańskie spożywały jagody maqui w celu łagodzenia objawów starzenia i odzyskiwania sił witalnych. Jagody Maqui są też znane jako naturalne wspomaganie odchudzania. W znacznym stopniu przyśpieszają przemianę materii i regulują procesy trawienne. Innymi cennymi właściwościami maqui jest to, że oczyszczają organizm z substancji toksycznych. Wpływają przez to dobrze na kondycję skóry, włosów i paznokci. Maqui zawiera fitosterole, obniżające poziom złego choresterolu. Maqui w proszku możemy dosypywać do wody, do soku, do jogurtu. Wskazane jest zażywanie codziennie - jedna łyżeczka (6g) dosypana do napoju.

 

Podobne działanie mają acai w proszku.

(powyżej) Deser nr 5, 6 i 7

Deser nr 5: MALINOWY

Skład:

  • maliny
  • ziarenka granatu
  • jogurt naturalny bez cukru (dla wegan - sojowa wersja wegańska)
  • płatki owsiane drobne BIO (dostępne u nas:http://organicvillage.pl/sypkie/675-platki-owsiane-drobne-1kg.html)
  • listek mięty

Przygotowanie:

Wsypujemy ziarenka granatu i zalewamy go jogurtem naturalnym, lub deserem sojowym. Na to kładziemy warstwę płatków owsianych. Maliny miksujemy z jogurtem i nalewamy na kolejne warstwy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem. Płatki owsiane nasiąkną jogurtem, będą miękkie i smaczne. Na koniec dajemy listek mięty - dla smaku i zapachu.

Deser nr 6: OWOCOWO-JOGURTOWY, Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ARBUZEM

Skład:

  • arbuz
  • banan
  • marchew
  • pomarańcza
  • jabłko
  • jogurt naturalny bez cukru (dla wegan - sojowa wersja wegańska: http://organicvillage.pl/zywnosc/606-provamel-sojowy-deser-waniliowy-4x125g.html)
  • płatki owsiane drobne BIO (dostępne u nas:http://organicvillage.pl/sypkie/675-platki-owsiane-drobne-1kg.html)

Przygotowanie:

Z marchewki, jabłka, banana i pomarańczy przygotowujemy gęsty sok - mus. Wlewamy do pucharka. Następnie kładziemy warstwę płatków owsianych, a na to warstwę jogurtu. Na sam wierzch kładziemy pokrojone kawałki arbuza.

Deser nr 7: AVOCADO Z MLEKIEM, KIWI I PŁATKAMI OWSIANYMI

Skład:

  • kiwi
  • avcado
  • mleko (w wersji wegańskiej mleko sojowe)
  • płatki owsiane drobne BIO (dostępne u nas:http://organicvillage.pl/sypkie/675-platki-owsiane-drobne-1kg.html)

Przygotowanie:

Pierwsza warstwa to  w tym wypadku jest mleko zblendowane z avocado, z niewielką ilością cukru palmowego dla smaku. Kolejna warstwa to płatki owsiane. Następnie trzeba zblendować kiwi i cały mus wlać na warstwę płatków. 

(powyżej) Deser nr 8: AVOCADO Z MLEKIEM

Skład:

  • avocado
  • mleko (może być mleko roślinne)
  • cukier palmowy lub lucuma (aby uzyskać słodki smak)

Przygotowanie:

Mleko zblendować z pokrojonym owocem avocado. Avocado nada mleku gęstość podobną do jogurtu. Ma trochę mdły smak, więc dobrze jest dodać coś, co go osłodzi. Jednak aby deser był zdrowy unikamy cukru białego. Polecamy cukier palmowy, lucumę albo karob.

Superfood: Lucuma (1 łyżeczka lucumy w proszku dodana do koktajlu wystarczy by osłodzić spory pucharek). Oprócz swoich właściwości słodzących, lucuma jest także źródłem błonnika oraz posiada wysokie stężenie karotenu i całą gamę witamin z grupy B. 

Podobały się Wam nasze warstwowe kolorowe desery?

Takich kompozycji na bazie naturalnych owoców, płatków owsianych, jogurtu możecie uzyskać wiele. Mamy nadzieję, że jest to dla was kusząca inspiracja!

Smacznego!

 

Aktualności Organic Village