Nawigacja

Aktualności Organic Village

Oleje na codzienne dolegliwości. Prosta droga do zdrowia

 

Olej, jako tłuszcz pochodzenia roślinnego bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm i jest dla niego cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Twoje serce i naczynia krwionośne podziękują ci za to. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie cholesterolu, wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, poprawiają wygląd skóry i paznokci, a także wzrok. Szczególnie ważne dla naszego organizmu są kwasy Omega-3 (obecny w oleju lnianym, rzepakowym i arachidowym) oraz Omega-6 (obecny we wszystkich olejach).

Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Tutaj ważna jest temperatura, przy której olej zaczyna się palić i wydzielać szkodliwe substancje. Jak jednak wybrać ten właściwy? Czym jedne różnią się od pozostałych? Jakie mają właściwości? Który okaże się pomocny w walce z twoimi dolegliwościami?


Olej ryżowy
Idealny do smażenia. Tłoczony na zimno, aczkolwiek jego temperatura dymienia wynosi 230 stopni C. Szczególnie polecany osobom starszym, z chorobami serca. Skutecznie obniża ciśnienie i stężęnie złego cholesterolu.

Olej kokosowy
Również idealnie nadaje się do smażenia. Mimo iż zawiera tłuszcze nasycone, uważany jest na jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Polecany dla diabetyków i osób walczących z nadwagą. Przyspiesza przemianę materii, sycący i na długo zaspokaja głód. Pomaga uregulować stężenie cukru we krwi.

Olej lniany

Spożywamy go na zimno, nie smażymy i nie gotujemy! Doskonały do sałat, past, kasz i pieczywa. 2 łyżki tego oleju dziennie poprawi i odmłodzi twoją skórę, dzięki zawartej w nim witaminy E, która opóźnia procesy starzenia. Co trzeba jednak pamiętać, witamina E rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Żeby działała musi więc być stosowana w połączeniu z nim... A w oleju lnianym mamy jedno i drugie! Dzięki lignanom, które regulują gospodarkę węglowodanową, olej lniany poprawi również nasz metabolizm, oczyści wątrobę i dobrze wpłynie na trawienie.

Olej arganowy
Ponieważ jest bardzo drogi, można używać go oszczędniej, na przykład do doprawiania sałatek. Kilka kropel na chwilę przed podaniem na stół nada daniu bogaty, orzechowy aromat. Olej arganowy można jeść też osobno – maczając w nim kromki świeżego chleba. Równie dobrze smakuje dodany do dipów czy jako sos do kuskusu. Obniża poziom cholesterolu i cukru, zapobiega miażdżycowym chorobom serca i zawałom, poprawia krążenie, wspomaga naturalną odporność organizmu i pobudza komórki mózgowe do wydajniejszej pracy. Jeśli chcemy zastosować olej jako lek, wówczas należy spożywać go regularnie (najlepiej trzy razy dziennie) przed posiłkami.

Olej z ostropestu
Mniej znany i bardzo niedoceniany. Tymczasem zbawienny dla osób z dolegliowściami wątroby i układu pokarmowego. Chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych, wzdęciami ikolkami, działa przeciwzapalnie, odtruwająco.


Olej z pestek dyni
Polecany szczególnie dla dzieci, by poprawić im apetyt i odporność. Pomocny również przy schorzeniach układu moczowego i pęcherza.

Marta Marakchi

 

Aktualności Organic Village