W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie kosmetyki kupują i w jaki...
Chlorella, spirulina i nori. W świecie alg
W kuchniach krajów Dalekiego Wschodu stosuje się niemal sto gatunków jadalnych glonów, które różnią się między sobą właściwościami... ale wszystkie zawierają znacznie więcej witamin (witaminy z grupy B, witamina A, C, E, kwas foliowy), minerałów (magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, siarka, chlor, jod, miedź, fluor, nikiel, mangan) i wartości odżywczych niż rośliny lądowe. Glony zawierają skoncentrowaną moc witamin i minerałów!
Algi morskie mają bardzo pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i nerwowy, wyostrzają zdolności poznawcze (stąd polecane studentom w czasie sesji), poprawiają kondycję skóry włosów i paznokci. Posiadają one właściwości detoksykacyjne. Zawarta w nich witamina A jest szczególnie cenna dla naszego wzroku. Na problemy z układem krążenia, na nadciśnienie, cholesterol, cukrzycę – pomogą niepozorne glony. Polecane również w profilaktyce antynowotworowej. Antytrądzikowe, antystarzeniowe, antycellulitowe... dobrodziejstwo natury dla każdej kobiety. Weganie, którzy troszczą się o odpowiednio zbilansowaną dietę powinni włączyć do niej takie algi jak spirulina, chlorella, czy nori...
Spirulina to bardzo silny antyoksydant, jedno z najbogatszych źródeł chlorofilu, białka i beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów zwierzęcych i roślinnych. Idealny suplement dla osób uprawiających sport i bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm z toksyn (dzięki dużej zawartości chlorofilu), dba o prawidłowy rozwój mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego, doskonale odżywia organizm (często stosowana w leczeniu np. anemii ze względu na łatwo przyswajalne żelazo), pomaga w odchudzaniu (poprawia trawienie i hamuje apetyt), obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawia pamięć i koncentrację.
Ma lekko słony smak. Można ją nabyć w tabletkach, w płynie i sproszkowaną, którą możesz dodać nie tylko do zielonych koktajli, sosów czy dipów. Po namoczeniu w wodzie nawet 16-krotnie zwiększa swoją objętość. Najwyższej jakości certyfikowaną spirulinę można nabyć w naszym sklepie: https://organicvillage.pl/superfoods/638-spirulina-w-proszku-125-g-vitalvibe.html
Chlorella zawiera w sobie ogromną dawkę antyrakowego chlorofilu. Związek ten zwiększa liczbę czerwonych krwinek, działa oczyszczająco na jelita i wątrobę. Chlorella jest bogata w wiele cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy i minerały: fosfor, magnez, potas, jak również spore ilości wapnia. Zawiera beta-karoten, który neutralizuje uszkodzenia skóry powstałe na skutek promieniowania ultrafioletowego i wzmacnia wzrok. Do najważniejszych korzyści wynikających z suplementacji codziennej diety chlorellą jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, silne działanie antyoksydacyjne oraz przywrócenie korzystnej flory jelitowej. Najskuteczniejsze działanie chlorella wykazuje, gdy jest stosowana na czczo.
Chlorella często mylona jest ze spiruliną, jednak chlorellę zaliczamy do eukariontów i jest ona algą, a jednocześnie złożoną rośliną z jądrem komórkowym, natomiast spirulina jest prokariontem i należy do grupy biologicznej w której skład wchodzą również bakterie. To tak w dużym skrócie. Chlorella zawiera czterokrotnie więcej detoksykacyjnego chlorofilu niż spirulina. Usuwa z organizmu nawet metale ciężkie, z którymi nie poradzi sobie spirulina (ta działa bardziej przeciwwirusowo, wzmacnia system immunologiczny, walczy z infekcjami). W chlorelli również znajduje się mniej niż w spirulinie białka, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu i kwasów nukleinowych. Obie są zalecane w diecie wegetariańskiej, gdyż zawierają spore ilości białka. Warto łączyć działanie chlorelli i spiruliny, gdyż spożywane razem są skuteczniejsze.
Oprócz tego warto do swojej diety włączyć również: Nori (najbardziej znane algi w płatkach używane do sushi), Dulse (lekko słone, dodawane do zup, sałatek, zapiekanek... a w postaci sproszkowanej jako zamiennik glutaminianu sodu - wzmacniacz smaku potrawy), Arame (lekko słodki, dodawany do smażonych warzyw i ryżu), Wakame (dodawane do sałatek warzywnych), Kelp (używane jako substytut soli i zmiękczacz do gotowania ziaren i gulaszu) oraz Kombu (najlepszy w wolno gotujących się zupach i gulaszach).
Przeciwwskazaniami do spożywania alg morskich są problemy z tarczycą (ze względu na dużą zawartość jodu). Spirulina natomiast nie jest zalecana dla osób przyjmujących leki na krzepliwość krwi (przez zawartość witaminy K i fenyloalaniny). Sam nadmiar alg może być również szkodliwy (ze względu na dużą koncentrację składników odżywczych). Szczególnie uważać należy na hijiki, gdyż może zawierać znaczne ilości rakotwórczego arsenu.
Marta Marakchi