Olejek z dzikiej róży. Bye, bye blizny, rozstępy i popękane naczynka

Olejek z dzikiej róży. Bye, bye blizny, rozstępy i popękane naczynka

W sklepach najczęściej możemy spotkać się z olejkiem różanym, który wytwarzany jest z płatków. Ma on różany zapach i jest olejkiem eterycznym – lotnym. Nasz olej jest tłoczony z nasion i nie pachnie różami. Ale za to działa rewelacyjnie!

Olej z nasion dzikiej róży, nazywanej również przez mieszkańców Ameryki Południowej różą mosqueta, jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera naturalne tretinoiny – ich zawartości zawdzięcza swe odbudowujące i regeneracyjne właściwości.

W kuchni olej z pestek dzikiej róży ma zastosowanie jako dodatek do potraw na zimno (tylko wówczas nie traci swoich cennych składników odżywczych). Dobrze komponuje się z sałatkami owocowymi oraz z kapusty białej czy kiszonej. Można polewać nim desery np. naleśniki na słodko, dania mięsne oraz dodawać do koktajli. Dodatek oleju z pestek dzikiej róży podniesie również smak pasty serowej, dipów i sosów na zimno. Dla zdrowia poleca się pić łyżkę oleju z pestek dzikiej róży dziennie.

Olej z dzikiej róży można stosować również jako kosmetyk... samodzielnie lub dodawać kilka kropel do ulubionych balsamów, kremów i maseł do ciała by wzmocnić właściwości kosmetyków. Świetnie sprawdzi się do pielęgnacji okolic oczu oraz cery naczynkowej (dzięki wysokiej zawartości witamin A i C wzmacnia naczynia włosowate zapobiegając ich uszkodzeniom). Ma również działanie rozjaśniające, dlatego warto regularnie wklepywać go w miejsca z plamami pigmentacyjnymi lub przebarwieniami potrądzikowymi. Olej z dzikiej róży jest silnym antyoksydantem, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Przywraca skórze młodość, redukuje zmarszczki i bruzdy, poprawia elastyczność skóry i jej nawilżenie. Bogaty w WYJĄTKOWĄ witaminę C (która chroni skórę przed wolnymi rodnikami), która nie wchodzi w reakcje z żelazem znajdującym się w skórze, nie drażniąc jej (co charakteryzuje zwykłą wit. C stosowaną w kosmetykach). Olejek można stosować również na włosy. Lekko podgrzany jest najlepszy. Wcieramy go w skórę głowy i włosy, pozostawiamy na 15-20 minut, a następnie zmywamy szamponem. Wygładza także kurze łapki wokół oczu i ust oraz rozjaśnia plamy pigmentowe i przebarwienia spowodowane ekspozycją na słońce. Egzema, łuszczyca – olejek z dzikiej skóry wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy oraz skóry suchej ze skłonnością do łuszczenia się i pękania. Olejek z dzikiej róży to bogactwo kwasów tłuszczowych (linolowego, linolenowego), które regenerują skórę oraz zapobiegają powstawaniu blizn pooperacyjnych i potrądzikowych, a także uszkodzeń na skutek poparzenia.

Marta Marakchi