- Tylko online
![Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej [E-Book] [pdf]](https://organicvillage.pl/3796121-large_default/produkty-pochodzenia-roslinnego-o-zwiekszonej-wartosci-odzywczej-i-lepszej-jakosci-zdrowotnej-e-book-pdf-.jpg)
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywność gotową do spożycia, wygodną czy funkcjonalną. Ogromna presja handlu i niebywała konkurencyjność zmuszają producentów do obniżania kosztów wytwa-rzania przy utrzymaniu atrakcyjności konsumenckiej wyrobu. Rynek potrzeb bezpowrotnie zastąpiono rynkiem konsumenta. Nie ma wątpliwości, że cele producentów nie mogłyby być zrealizowane bez postępu technologicznego i wykorzystania substancji dodatkowych oraz do-datków do żywności, często mających negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Z kolei kon-sumenci mają coraz większą świadomość, co służy ich organizmom, a które nawyki żywie-niowe przyczyniają się do pogorszenia ich stanu zdrowia i samopoczucia. Zwracają uwagę na spożywane produkty, a także stosują różne diety w trosce o zdrowie lub sylwetkę. W monografii przedstawiono zagadnienia mające wpływ na uprawę, jakość i skład pro-duktów pochodzenia roślinnego. Ukazano czynniki decydujące o zawartości związków o wła-ściwościach prozdrowotnych i rolę tych związków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.