• Tylko online
Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu [E-Book] [pdf]
  • Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu [E-Book] [pdf]
 

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu [E-Book] [pdf]

11,70 zł
Brutto

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i...

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych metod konserwowania żywności jest jej suszenie, które pozwala na długotrwałe przechowywanie suszu poprzez zmniejszenie aktywności wody i wiążące się z tym ograniczenie rozwoju drobnoustrojów, a także ograniczenie masy i wyeliminowanie sezonowej dostępności surowców. Suszenie żywności wiąże się jednak z szeregiem niekorzystnych zmian zachodzących w trakcie trwania tego procesu. Zmiany te wynikają przede wszystkim ze stosowania podwyższonej temperatury suszenia wymaganej do osiągnięcia optymalnego czasu trwania procesu i związanych z nim względnie niskich nakładów energetycznych [Oliveira i in. 2016].

  • Autor / Autorzy: Stanisław Rudy
  • Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Rok wydania: 2018
  • Liczba stron: 132
  • Format: pdf
  • Publikacja jest zabezpieczona przed nieuprawnioną dystrybucją. Rodzaj zabezpieczenia: Watermark
  • Przed zakupem przeczytaj zasady licencji, która zostanie udzielona kupującemu niniejszą publikację elektroniczną.
393
Lublin
132
2018
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.