Nawigacja

Aktualności Organic Village

Kotlety wegańskie z cieciorki

 

Moja rodzinka uwielbia wegańskie kotlety. Muszę przyznać, że w moim kuchennym ekperymentatorium powstają z wszystkiego, co się nawinie. W kolejnych odcinkach opiszę więc co bardziej udane przypadki. Tymczasem wersja klasyczna z cieciorki. Pyszne. I jak widać, nawet trudno zrobić im zdjęcie, bo małe rączki już podkradają...

Składniki:

  • ciecierzyca (namoczona wcześniej na noc)
  • cebula (pokrojona i usmażona)
  • pietruszka zielona
  • kukurydza z puszki
  • przyprawy: kumin, kurkuma, imbir, kolendra, pieprz, sól himalajska
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia
  • olej kokosowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Cieciorkę moczymy na noc w wodzie. Celowo nie piszę tu ilości, bo każdy potrzebuje innej. Ja stawiam 2 szklanki suchej cieciorki, z czego potem uzyskuję około 10-12 kotletów.

Rano gotujemy ją bez soli i żadnych przypraw aż do zmięknięcia. Na patelni smażymy cebulkę na oleju kokosowym. Następnie odcedzamy z wody i blendujemy wraz z cebulką dodając garść zielonej pietruszki i przyprawy. Przyprawy do smaku, cały czas próbując. Kumin nadaje charakterystycznego smaku wschodniego. Doskonale ożywia smak również pietruszka zielona. Na koniec wsypujemy kukurydzę z puszki już nie blendując jej, a pozostawiając całe ziarna. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki do zagęszczenia (chyba że trzeba więcej).  

Następnie formujemy kotleciki: niezbyt grube okrągłe placuszki i smażymy na oleju kokosowym, który jest najzdrowszym olejem do smażenia, a także dla naszej linii.

Gotowe kotlety możemy podać z sałatką, z sosem pieczarkowym, albo w burgerze. 

Smacznego!

Kotlety wegańskie z cieciorki

Sara Nhari

 

Aktualności Organic Village