W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie kosmetyki kupują i w jaki...
Kolorowa zupa z cieciorki i znaczenie kolorów w jedzeniu
Witajcie ciepło bo dziś kolejny wegetariański post z siostrzanej afrykańskiej Organic Village w Maroko. A tematem przewodnim tym razem nie będzie smak, ale kolor. Nasze inspiracje przejdą na talerz prosto z kolorowego Maroka, gdzie każde miasto ma swój dominującą barwę, kobiety noszą jilaby i chusty, często w mocnych, skontrastowanych odcieniach, a każda uliczka pełna jest kolorowych targowisk. Na świeżutkim zdjęciu z Chefchaouen widzimy, że dominantą jest kolor niebieski. Z kolei drugie zdjęcie z marokańskimi kobietami pochodzi z miasteczka Ouazanne, które za kolor przewodni ma zieleń.
Dlaczego mówimy kolorach, skoro tak generalnie piszemy o jedzeniu? Bo kolor ma duże znaczenie. Kolor w otoczeniu na ścianach, na meblach, czy w różnorodnych roślinach potrafi pobudzać, działać kojąco lub zasmucać, wprowadzać w pozytywny nastrój, a nawet leczyć. A kolory na talerzu?
Po pierwsze estetyka ma znaczenie i bardziej nam danie smakuje, jeśli nam się podoba, jeśli jest pełne różnych dopełniających się kolorów. Czerwony kolor pobudza apetyt, a niebieski go chamuje. Ale okazuje się, że kolory mają one jeszcze dodatkowo prozdrowotne wartości.
Czerwony na serce
Papryka, pomidor, truskawka, burak, rzodkiewka, wiśnia są bogate w likopen, który działa antynowotworowo i obniża poziom cholesterolu.
Żółty na oczy i kości
Papryka żółta, melon, cytryna są źródłem beta karotenu który wpływa pozytywnie na narząd wzroku, stan kości, a także chroni przed problemami ze strony układu krążenia. Wpływa również na pracę mózgu – poprawia pamięć i możliwości koncentracji.
Zielony na wątrobę
Szpinak, sałata, brukselka, kiwi i zielona papryka zawierają chlorofil, korzystnie wpływający na pracę wątroby. Są też bogaty w kwas foliowy istotny dla kobiet w ciąży i planujących dziecko.
Fioletowy na układ krążenia
Śliwki, aronie, bakłażany, winogrona zawierają antocyjany, barwniki, które wpływają korzystnie na układ krążenia.
Biały na infekcje
Czosnek, cebula, kalafior, cykoria – białe warzywa chronią przed infekcjami i mają działanie antybakteryjne, dzięki zawartych w nich flawonoidach.
Podsumowując, im więcej kolorów na naszym talerzu, tym więcej wartości odżywczych i prozdrowotnych, a nie tylko estetycznych.
I taki kolorowy talerz dziś proponujemy w formie przepisu na zupę. Bohaterem głównym dnia będzie cieciorka, skarbnica białka, wspomagająca odchudzanie, obniżająca ciśnienie krwi i poziom cholesterolu królowa naszego talerza.
Składniki kolorowej zupy:
- Ciecierzyca (około 2 szklanek) – my naszą kupiliśmy przygotowaną już na marokańskim targu, gdzie takie praktyki są popularne. W Polsce można kupić ciecierzycę w puszce, lub suchą uprzednio namoczyć na noc. Ciecierzycę gotujemy najpierw samą bez soli, a dopiero potem dodajemy resztę składników
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 cebula również pokrojona w kostkę
- 4-5 suszonych śliwek
- garść rodzynek
- odrobina cynamonu – my wrzuciliśmy cynamon w postaci kawałka drewienka
- garść migdałów
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść zielonej pietruszki pokrojonej drobno
- szczypta soli do smaku na samym końcu
Życzymy smacznego i kolejnych kolorowych inspiracji na talerzu!