Nawigacja

Aktualności Organic Village

Czerwona soczewica z pieczarkami i czerwoną cebulą

 

Składniki:

 

  •          300 g
  •          200 g kaszy kuskus
  •          1 czerwona cebula
  •          500 g pieczarek (ja użyłam dzisiaj brązowych)
  •          3 małe kiełbaski wegetariańskie
  •          olej kokosowy do smażenia
  •          natka pietruszki
  •          cebulka zielona
  •          czosnek do smaku
  •          kurkuma (szczypta)
  •          sól morska (szczypta)
  •          4 Pomidorki (do dekoracji)

 

Czerwona soczewica

Z tym moim gotowaniem to jest tak ze często gotuje na “oko” lubię zrobić duży gar, po to żeby było na drugi dzień, albo ewentualnie na później na zimno. Dlatego ilości składników podaję „na oko” a ty sam/a wiesz jakie porcje potrzebujesz. Pamiętaj! Nie musisz się tego trzymać kurczowo przepisu - dodawaj do smaku. Co mam na myśli? To co lubisz bardziej - tego dodawaj więcej :)

 

Na patelni roztopiłam olej kokosowy. Jako pierwszą smażyłam cebulkę czerwoną posiekaną w drobne paseczki, potem dodałam brązowe pieczarki, a na końcu wegetariańskie kiełbaski, bo potrzebują najmniej smażenia. Na koniec można dodać kilka ząbków wyciśniętego czosnku.

W osobnym rondelku ugotowałam na sypko czerwoną soczewicę, dodałam sól morską do smaku.

Następnie zagotowałam w czajniku wodę, która jest potrzebna do przygotowania kuskusu. Do dużej miski nasypałam kuskus i dodałam odrobinę soli morskiej i oleju z oliwek. To pomaga żeby kuskus był sypki i się nie kleił. To wszystko zalałam wrzątkiem i czekałam aż kuskus dojdzie. Posiekałam natkę pietruszki i zielona cebulkę. W międzyczasie soczewica doszła. Odcedzoną soczewicę dodałam do kuskusu, a wszystko posypałam kurkumą. Kurkuma nie tylko dodaje pięknej barwy potrawom, ale jeszcze w dodatku jest dla nas bardzo zdrowa.

Uwielbiam ten nasycony żółty kolor, pięknie się prezentuje z zielenią natki pietruszki i świeżo posiekaną cebulką.

Czerwona soczewica  

Sposób podania:

Możesz wybrać 1 z dwóch sposobów podania:

sposób 1.

Wysypujesz na talerz hojną porcję soczewicy z kuskusem, a na wierzch dajesz farsz z pieczarek i cebulki. Pomidorki pokrój w plasterki i daj na samą gorę, dodaj listek natki pietruszki.

sposób 2.

Do miski soczewicy i kuskusu dodaj farsz i wymieszaj wszystko razem. Podawaj w miseczkach, możesz dodać natkę pietruszki i pomidorki do dekoracji.

To danie jest wyśmienite na ciepło, ale również całkiem smaczne na zimno.

Czerwona soczewica

Smacznego! 

Pozdrawiam,

Poli

O Poli: Samodzielna, pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych, ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaje kiełbaski wegetariańskie.

 

 

Aktualności Organic Village