Nawigacja

Aktualności Organic Village

Stewia. Naturalny słodzik roślinny bez... kalorii!

 

W Ameryce Środkowej i Południowej stewia jest znana od wieków jako środek słodzący. Liście stewii są 15-45 razy słodsze niż sacharoza, zaś słodziki ok. 200 razy słodsze od cukru buraczanego. Ale nie mają kalorii i nie powodują próchnicy!


W rzeczywistości stewia jest to rodzaj obejmujący 240 gatunków, nas interesuje tylko jedna konkretna odmiana – stevia rebaudiana, określana też mianem zioła słodowego lub miodowego. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe - związki, które występują w liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.


Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię. Ponadto badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Badania wykazały, że nawet spożycie 100 razy wyższej dawki glikozydów stewiolowych niż dzienna bezpieczna dawka (ok. 11 mg/kg masy ciała na dobę) nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.
Jedna łyżeczka stewii ma moc słodzenia równą szklance cukru. Nie zawiera przy tym żadnych kalorii. Świeże liście stewii mogą być dodatkiem do sałatek. Z kolei suszonymi, sproszkowanymi liśćmi można posłodzić herbatę lub kawę. Stewia może być również składnikiem przetworów owocowych czy soków. Stewia nie jest niestety dobrym dodatkiem do ciast (zmienia się w karmel i nie jest pożywką dla drożdży). Do wypieków lepiej stosować np. ksylitol (cukier brzozowy).


Stewia jest dostępna w postaci świeżych liści, skoncentrowanych wyciągów w proszku lub w tabletkach oraz w płynie. Można też ją wyhodować w ogródku lub w doniczce. Jesienią liście stewii stają się słodsze, więc zbiór najlepiej przeprowadzić jak najpóźniej.

Marta Marakchi

 

Aktualności Organic Village