Nawigacja

Aktualności Organic Village

Antyoksydanty w przyprawach i ziołach

 

Antyoksydanty mają właściwości przeciwulteniające i mogą usuwać wolne rodniki. Fascynują specjalistów od anty-agingu (dział medycyny zajmujący się zwalczaniem dolegliwości związanych ze starzeniem się organizmu) i przynoszą nadzieję osobom ze schorzeniami układu krążenia i chorobami nowotworowymi. Wśród nich można wymienić przede wszystkim witaminy A, C i E, selen oraz bioflawonoidy. Wśród klasycznych antyoksydantów najsilniejsze działanie przeciwutleniające należy przypisać witaminie E.

Znajdujemy je w warzywach (szczególnie kapustowatych), owocach (leśnych, cytrusowych), zbożach, roślinach strączkowych (soja i jej przetwory), zielonej i czarnej herbacie, kawie oraz czerwonym winie (skórka i pestki winogrona). Bogatym źródłem antyoksydantów są jagody, które charakteryzują się wysoką zawartością flawonoidów, tanin i lignan. Warto też spożywać orzechy. Badania pokazują, że silne właściwości przeciwutleniające ma również gorzka czekolada.

Niedocenianym dotąd ich źródłem są również zioła i przyprawy - podnoszące walory smakowe przyrządzanych potraw. Badania wykazały, że rośliny zielarskie (szczególnie te pikantne) mają 40-krotnie większy potencjał przeciwutleniający niż owoce i warzywa. Nie ma większego znaczenia czy będą to zioła świeże czy suszone.

Na szczególne wyróżnienie zasługują goździki, mięta i cynamon. A dalej (w kolejności słabnącej) oregano, tymianek, rozmaryn, szafran, szałwia, estragon i gałka muszkatołowa, kurkuma, kminek, bazylia, imbir, pieprz czarny, majeranek, chili, papryka, czosnek i kardamon.

Słowo jeszcze odnośnie kurkumy. Zawarta w niej kurkumina (silny przeciwutleniacz) niestety słabo wchłania się z przewodu pokarmowego. Można zwiększyć jej przyswajalność, dodając do niej pieprzu. Idealnym rozwiązaniem okazała się mieszanka przypraw – curry (jej głównym składnikiem jest kurkuma i różne odmiany pieprzu, a także kozieradka, kolendra, kardamon, kmin rzymski).

Przeciwutleniające właściwości przypraw warto wykorzystać podczas smażenia, pieczenia czy duszenia, kiedy tłuszcz zawarty w surowcach ulega niekorzystnej modyfikacji (utlenieniu), w wyniku czego tworzą się szkodliwe dla organizmu produkty. Wystarczy odrobina rozmarynu, szałwii czy tymianku, opcjonalnie oregano, imbiru czy kurkumy (nieco niższe właściwości) dla podniesienia wartości zdrowotnej potrawy.

Marta Marakchi

 

Aktualności Organic Village