Nawigacja

Aktualności Organic Village

Naturalne środki pobudzające. TOP 10

 

Potrzebujesz dodatkowej dawki energii? Czeka cię ciężka noc przed egzaminem? Musisz dać z siebie wszystko, a jedziesz na oparach? Zamiast po energy drink z mnóstwem cukru, aspartamu, syntetycznej witaminy B oraz konserwantów i barwników, sięgnij po naturalne środki pobudzające.

Kawa

Pobudza, podnosi odporność na zmęczenie, poprawia pamięć, koncentrację i refleks. Przyspiesza metabolizm i proces spalania tłuszczu. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Kofeina jest również znanym środkiem przeciwbólowym. Picie kawy może także mieć pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ kofeina działa moczopędnie. Spożywana jednak w nadmiarze może odwadniać organizm. Dlatego zawsze po wypiciu kawy zaleca się uzupełnienie płynów w organizmie przynajmniej w takiej samej objętości, co wypita ilość kawy. Nadmierne spożywanie kawy może wpływać negatywnie na układ nerwowy powodując bezsenność, nadwrażliwość i nerwowość. Umiarkowane spożycie kawy wpływa na poprawę nastroju dzięki produkcji serotoniny, dopaminy i adrenaliny. Inne popularne źródła kofeiny to czarna i zielona herbata, coca-cola, gorzka czekolada i kakao.

Zielona herbata

Zielona herbata pobudza i orzeźwia, dzięki zawartości teiny działającej tak samo jak kofeina znajdująca się w kawie. Zawiera witaminy C, K i E. Zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach. Od zawsze zielona herbata była kojarzona z koncepcją zen. Dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające działanie teiny, uspokaja i wprowadza człowieka w przyjemny stan, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu. Długie parzenie wydobywa z naparu jego właściwości uspokajające, krótkie - pobudzające. Parzymy ją przez 3 minuty w wodzie o temperaturze 60-80°C. Wrzątek nada naparowi gorzki smak i pozbawi go cennych właściwości. Zielona herbata ma działanie wychładzające, dlatego powinniśmy ją pić wtedy, kiedy jest gorąco, czyli wiosną i latem. Jeśli zimą po nią sięgniemy i wyjdziemy na zewnątrz, to bardziej odczujemy panujący chłód.



Czarna herbata

Czarna herbata to tak na prawdę herbata zielona, którą poddano fermentacji. To najbardziej popularny w Polsce napar. Ma działanie pobudzające i z powodzeniem może zastępować kawę. Herbata czarna ma bardzo dobre właściwości odkażające. Jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to czarna mocna herbata szybko nam pomoże. Najlepiej pić liściastą niż ekspresową, gdyż nie zawiera ona sztucznych barwników i aromatów. Zalewamy wrzątkiem i parzymy około 3-5minut. Im dłuższe parzenie tym słabsze właściwości pobudzające.




Yerba mate

To napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, szczególnie popularny w Ameryce Południowej, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu. Często stosowana jest do poprawy pamięci i koncentracji. Ma działanie pobudzające, niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne, stymuluje umysł, jest przeciwutleniaczem, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu LDL, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. W skład yerba mate wchodzi kofeina, teobromina, polifenole, saponiny, witaminy i minerały (szczególnie magnez, mangan i potas).




Żeń-Szeń (chińsko-koreański i japoński)

Występuje w czterech odmianach (z czego tylko dwie to prawdziwy żeń-szeń): chińsko-koreański i japoński (substancje aktywne to tzw. żeńszeniozydy, czyli saponiny żeńszeniowe oraz glikozydy) oraz syberyjski i amerykański (nie są one prawdziwym żeń-szeniem, ich czynnymi substancjami są tzw. eleuterozydy). Żeń-szeń poprawia wydolność fizyczną, zwiększa odporność organizmu, podnosi poziom wytrzymałości organizmu.



Guarana

Stawia ona na nogi i poprawia pamięć oraz koncentrację. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jej głównym składnikiem jest kofeina. Zawiera jej więcej nawet niż kawa! I dlatego właśnie stała się tak popularna na rynku napojów energetyzujących. Trzeba jednak pamiętać o tym, że kofeina w dużych ilościach niekoniecznie jest zdrowa. I dlatego powinny jej unikać jej kobiety w ciąży, karmiące matki oraz osoby mające z natury wysokie ciśnienie. Sama roślina co prawda w żaden sposób nie uzależnia, ale zbyt duże jej ilości mogą negatywnie wpływać na nasz organizm.



Surowe kakao

Surowe (czyli niepoddane procesom termicznym, w których temperatura przekroczyłaby 40 st. C.) ziarna kakaowca, surowe kakao albo surowa czekolada, zawiera ogromną dawkę magnezu. Surowe kakao to też bogate źródło antyoksydantów (21 razy więcej niż w słynącej z przeciwutleniaczy zielonej herbacie. To także swoisty rodzaj naturalnego dopingu. Surowe kakao jest silnie pobudzające, dlatego nie należy przesadzać z ilością.
Surowe ziarna można chrupać jako zdrową energetyzującą przekąskę, surowe kakao znakomicie smakuje zmieszane z koktajlami mlecznymi – zwłaszcza z mlekiem migdałowym czy orkiszowym.

Aronia

Kiedyś w jej ojczyźnie, czyli Ameryce Północnej, przypisywano jej magiczne właściwości. Patrząc, jak energetyzująco działa na nasz organizm, można by się zastanawiać, czy oby faktycznie takich właściwości nie posiada. Nie każdemu smakuje, gdyż ma bardzo cierpki smak. Ale za to zawiera ogromną ilość antyoksydantów, a one między innymi chronią nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem. Wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnieni krwi, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Pobudza nasz organizm, ale nie od razu.


Imbir

Imbir od dawna stosowany jest jako naturalny środek pobudzający i rozgrzewający. Napój imbirowy korzystnie wpływa na krążenie i ukrwienie mózgu, dodatkowo wspomaga pamięć i koncentrację. Można go dodawać do herbaty lub spożywać w formie napoju imbirowego, sporządzonego z korzenia imbiru, cytryny, miodu i goździków. Podgotować 10 minut i gotowe.


Tauryna

To organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, wpływający na ośrodkowy układ nerwowy. Usprawnia i przyspiesza pracę mózgu. Jest składnikiem wielu napojów energetycznych spożywanych przez sportowców. Naturalnym źródłem tauryny są ryby, mięso, ostrygi, groch, soczewica i serwatka. Trudno jednak te produkty traktować jak zastrzyk energii, gdyż tauryna nie jest substancją pobudzającą, tylko usprawniającą pracę mózgu. Dlatego właśnie jest łączona zazwyczaj z substancjami energetycznymi np. kofeiną w napojach pobudzających.

Marta Marakchi

 

Aktualności Organic Village