W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Kasza gryczana bardzo często gości na moim stole. Nie są to jednak niezdrowe i ciężkie dania mięsne z dodatkiem dużej ilości tłustego sosu. Jest tak pyszna i zdrowa, że bez problemu zastąpi posiłek mięsny. Najchętniej przygotowuję rozmaite sałatki-bo kasza gryczana świetnie smakuje z orzechami, pieczarkami, suszonymi pomidorami. Niejednokrotnie dodaję kaszę, wcześniej ugotowaną do moich koktajli. Ostatnio przygotowałam np. koktajl truskawkowy z ugotowaną kaszą gryczaną, przepis zyskał dużą popularność.
Lubię jej smak, ale nie zawsze tak było. Kaszy gryczanej nauczyła mnie jeść moja mama, zachwalając jej zdrowotne właściwości. To jej wspomnienie z dzieciństwa, z czasów, kiedy obiady jadano w barach mlecznych. W moim osobistym rankingu kasz zajmuje pierwsze miejsce, od wielu lat. Kolejne pozycje zajmują kasza bulgur i kuskus, staram się także nie zapominać o najstarszej znanej kaszy, czyli kaszy jaglanej, z której przygotowuje się modne w ostatnim czasie, puddingi na bazie mleka z rozmaitymi dodatkami.
Najpopularniejsza jest kasza gryczana palona, która ma charakterystyczny, intensywny smak. Wytwarzana jest z gryki. W sklepach znajdziemy też kaszę o łagodniejszym smaku, to kasza gryczana prażona. Nie zawiera glutenu, jest źródłem przeciwutleniaczy, także rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne. Powinny ją jeść osoby cierpiące na żylaki oraz mające problemy z wysokim ciśnieniem. W naszym sklepie dostaniecie również kaszę gryczaną niepaloną. Kasza gryczana niepalona zachowuje więcej wartości odżywczych niż palona, to skarbnica błonnika, witamin oraz soli mineralnych. To jedna z dwóch odmian kaszy, która nie zakwasza organizmu i jest bezglutenowa. Teraz w promocyjnej cenie:http://organicvillage.pl/sypkie/748-kasza-gryczana-niepalona-500g.html
Kasza gryczana niepalona w naszym sklepie>>
Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 garście łuskanych orzechów włoskich
- 4 kawałki suszonych pomidorów dobrej jakości
- 1/3 pęczka natki z pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju arganowego organicznego tłoczonego na zimno
- sól do smaku
Kasza gryczana ma orzechowy posmak, dlatego tez świetnie będzie smakowała, gdy dodamy do niej ulubione orzechy, wcześniej podprażone na suchej patelni. Ostatnim moim orzechowym ulubieńcem jest olej arganowy tłoczony na zimno.
Przygotowanie:
- Kaszę przesypujemy do miski.
- Na suchej patelni podprażamy kawałki orzechów włoskich.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Orzechy włoskie siekamy, a suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy do kaszy.
- Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
- Sałatkę skrapiamy olejem arganowym tłoczonym na zimno lub oliwą z oliwek, mieszamy, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki, aby smaki „przegryzły się”.
Aneta Klimecka, autorka bloga kulinarnego http://www.