Nawigacja

Aktualności Organic Village

Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

 

Kasza gryczana bardzo często gości na moim stole. Nie są to jednak niezdrowe i ciężkie dania mięsne z dodatkiem dużej ilości tłustego sosu. Jest tak pyszna i zdrowa, że bez problemu zastąpi posiłek mięsny. Najchętniej przygotowuję rozmaite sałatki-bo kasza gryczana świetnie smakuje z orzechami, pieczarkami, suszonymi pomidorami.  Niejednokrotnie dodaję kaszę, wcześniej ugotowaną do moich koktajli. Ostatnio przygotowałam np. koktajl truskawkowy z ugotowaną kaszą gryczaną, przepis zyskał dużą popularność. 

Lubię jej smak, ale nie zawsze tak było. Kaszy gryczanej nauczyła mnie jeść moja mama, zachwalając jej zdrowotne właściwości. To jej wspomnienie z dzieciństwa, z czasów, kiedy obiady jadano w barach mlecznych. W moim osobistym rankingu kasz zajmuje pierwsze miejsce, od wielu lat. Kolejne pozycje zajmują kasza bulgur i kuskus, staram się także nie zapominać o najstarszej znanej kaszy, czyli kaszy jaglanej, z której przygotowuje się modne w ostatnim czasie, puddingi na bazie mleka z rozmaitymi dodatkami.

Najpopularniejsza jest kasza gryczana palona, która ma charakterystyczny, intensywny smak. Wytwarzana jest z gryki. W sklepach znajdziemy też kaszę o łagodniejszym smaku, to kasza gryczana prażona. Nie zawiera glutenu, jest źródłem przeciwutleniaczy, także rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne. Powinny ją jeść osoby cierpiące na żylaki oraz mające problemy z wysokim ciśnieniem. W naszym sklepie dostaniecie również kaszę gryczaną niepaloną. Kasza gryczana niepalona zachowuje więcej wartości odżywczych niż palona, to skarbnica błonnika, witamin oraz soli mineralnych. To jedna z dwóch odmian kaszy, która nie zakwasza organizmu i jest bezglutenowa. Teraz w promocyjnej cenie:http://organicvillage.pl/sypkie/748-kasza-gryczana-niepalona-500g.html

Kasza gryczana niepalona Kasza gryczana niepalona w naszym sklepie>>

 

Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

 

Składniki:

 

  •          1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  •          2 garście łuskanych orzechów włoskich
  •          4 kawałki suszonych pomidorów dobrej jakości
  •          1/3 pęczka natki z pietruszki
  •          2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju arganowego organicznego tłoczonego na zimno
  •          sól do smaku

 

Orzechy włoskie  Pomidory suszone   Kasza gryczana niepalona

Kasza gryczana ma orzechowy posmak, dlatego tez świetnie będzie smakowała, gdy dodamy do niej ulubione orzechy, wcześniej podprażone na suchej patelni. Ostatnim moim orzechowym ulubieńcem jest olej arganowy tłoczony na zimno.

Przygotowanie:

 

  •          Kaszę przesypujemy do miski.
  •          Na suchej patelni podprażamy kawałki orzechów włoskich.
  •          Odstawiamy do ostudzenia.
  •          Orzechy włoskie siekamy, a suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
  •          Dodajemy do kaszy.
  •          Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
  •          Sałatkę skrapiamy olejem arganowym tłoczonym na zimno lub oliwą z oliwek, mieszamy, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  •          Odstawiamy do lodówki, aby smaki „przegryzły się”.

Aneta Klimecka, autorka bloga kulinarnego http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/ W życiu ma trzy pasje: gotowanie, podróże i języki obce, które doskonale się ze sobą łączą. Zdobywczyni wielu nagród. Mistrzyni Kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".

 

 

 

Aktualności Organic Village