W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie kosmetyki kupują i w jaki...
Czekoladowy koktajl jaglany
Na jesienną pluchę i szarówę mamy coś, co zdecydowanie poprawi Ci nastrój. Kasza jaglana wspomaga odporność organizmu dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów. Jest bezglutenowa, ma wysoką wartość energetyczną i łatwa do trawienia. Zawiera magnez, potas, wapń i żelazo. Kakao surowe i organiczna czekolada należą do superfoods, które działają zbawiennie na naszą kondycję psychiczną, polepszają nastrój, a także zawierają antyoksydanty oraz cenne minerały.
JAGLANY KOKTAIL CZEKOLADOWY (porcja dla 1 lub 2 osób)
• ½ szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej dzień wcześniej)
• ½ miękkiego awokado
• 1 ½ szklanki mleka roślinnego (kokosowego, migdałowego, ryżowego, lub owsianego). Jak samodzielnie zrobić mleko roślinne pisaliśmy tutaj>>
• 1 banan
• łyżka surowego kakao lub karobu
• 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru kokosowego (polecamy również ksylitol brzozowy, stewię, yacon, czy lukumę. Ważne by odejść od słodzenia białym cukrem, na rzecz któregoś z bardziej zdrowych jego zamienników)
Wszystkie składniki blendujemy przez chwilę do uzyskania gładkiego koktajlu. Można posypać po wierzchu rozdrobnioną czekoladą organiczną.
Podajemy w pucharku lub w słoiku z uchem, z kolorową słomką:)
Pycha!