W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Bezglutenowy chlebek gruszkowy [PRZEPIS]
Pyszna i zdrowa alternatywa dla zwykłego pieczywa. Najlepiej smakuje z wegańskim masełkiem i twarożkiem... oczywiście domowej roboty (ale na to przepis podam innym razem).
Oczywiście gruszki w przepisie możesz zamienić na jabłka lub inne ulubione owoce, pamiętaj jednak żeby nie były zbyt soczyste. A teraz do dzieła!
Potrzebujesz: 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy • 6 łyżek mąki kokosowej • 1,5 łyżki skrobi • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli morskiej • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii • pół szklanki cukru kokosowego • 3 łyżki babki płesznik (https://organicvillage.pl/suplementy-proteiny-i-witaminy/1476-babka-plesznik-luz.html) • pół szklanki pełnotłustego mleka kokosowego • 2/3 szklanki wody kokosowej • 1,5 szklanki pokrojonych gruszek
W większym naczyniu wymieszaj obie mąki, skrobię, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia i sól. W mniejszej misce połącz ze sobą mleko, wodę i cukier kokosowy, oraz babkę płesznik i wanilię. Odstaw na 5 minut aby zgęstniało. Po tym czasie połącz suche składniki z mokrymi, dodaj gruszkę i wymieszaj. Wyłóż na nasmarowaną olejem kokosowym blaszkę (23x12,5 cm) i piecz przez godzinę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C.
A tak wygląda nasz gotowy bezglutenowy chlebek gruszkowy (Fot. Marta El Marakchi)