W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Cukiniowe "sushi" - pełny przepis wraz z filmem
W letnie upały dobrze jest zjeść coś lekkiego, niekoniecznie na ciepło... Nasze "sushi" to świetna przekąska w upalne dni. Na dodatek ciekawie wygląda.
Składniki potrawy:
- cukinia
- biały ryż basmati (1 szklanka)
- czarny ryż (pół szklanki)
- jagody goi (dwie garści)
- nasiona słonecznika (pół szklanki)
- sól himalajska lub sól morska (do smaku)
- przyprawa ekologiczna bez soli (pomidory suszone z czosnkiem i bazylią)
Jak to wykonać?
Najpierw obieraczką do warzyw kroimy cukinię na cieniutkie plasterki.
Gotujemy osobno biały ryż basmati oraz czarny ryż bio z dodatkiem soli himalajskiej, lub soli morskiej (są to zdrowsze odmiany soli kuchennej, której nie chcemy używać w naszej zdrowej eko kuchni).
Biały ryż możemy doprawić jeszcze przyprawą ekologiczną bez soli. Takie przyprawy specjalnie sprowadziliśmy do naszego sklepu, ponieważ nie mogliśmy spotkać ich w żadnych sklepach z przyprawami. Gotowe mieszanki zawsze zawierały konserwanty i sól kuchenną. Polecamy więc nasze mieszanki składające się jedynie z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, lub w ostrej wersji z dodatkiem chili.
W naszej potrawie do białego ryżu dodaliśmy jeszcze nasiona słonecznika oraz jagody goji. Oprócz walorów smakowych dodaje ona naszej potrawie wartości prozdrowotnych. Jagody goji są bowiem znane od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej jako silny antyoksydant wspierający nasz układ odpornościowy, chroniący przed starzeniem się a także przed nowotworami.
Czarny ryż to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. W przeszłości taki ryż mogli spożywać tylko władcy Dalekiego Wschodu. Dziś dostępny jest w naszym sklepie: tutaj >>>
Wracając do naszego przepisu...
Rozkładamy plasterek cukinii. Na to nakładamy mieszankę białego ryżu, a później czarny ryż. Na to kładziemy kilka kawałków pokrojonej marchewki i zawijamy w ruloniki.
Smacznego!