Nawigacja

Aktualności Organic Village

Makaron bezglutenowy z cebulką, groszkiem i pieczarkami

 

Rzadko, ale jednak czasem się zdarza, że gotuję makaron. Robię to przede wszystkim z myślą o moim dziecku, które bardzo lubi potrawy z makaronem.

Jeżeli makaron to tylko bez glutenu i wegański (czyli bez użycia jajek). Jeżeli nie ma takiego - razowy też może być! :)

 

  •          500 g makaronu
  •          250 pieczarki
  •          zielona cebulka
  •          zielony groszek w łupinkach
  •          kukruma
  •          płatki chilli do smaku,
  •          sól
  •          pieprz
  •          olej kokosowy do smażenia 

 

Makaron gotujemy al dente w posolonej, przefiltrowanej wodzie.

 

Prosty i szybki sos: cebulkę pokrojoną w plasterki smarzę na roztopionym oleju kokosowym. Kiedy cebulka zaczyna robić się złota dokładam pokrojone w plasterki pieczarki, duszę je pod przykryciem. A na sam koniec dodaję zielony groszek w skorupkach. Trochę z przekory - trochę dla koloru, ale też dla tekstury. Chrupki groszek będzie chrupkim elementem przy delikatnym makaronie i pieczarkach. Wszystko posypuję kukrumą, chilli, doprawiam solą i pieprzem. Dolewam filtrowanej wody i zostawiam na wolnym ogniu na 10 minut żeby warzywa się poddusiły.

 

Makaron odcedzam, dodaje odrobinę oleju kokosowego, żeby makaron się nie sklejał.



Mieszkam makaron z sosem  - i gotowe!

SMACZNEGO!

O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.

 

Aktualności Organic Village