W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Makaron bezglutenowy z cebulką, groszkiem i pieczarkami
Rzadko, ale jednak czasem się zdarza, że gotuję makaron. Robię to przede wszystkim z myślą o moim dziecku, które bardzo lubi potrawy z makaronem.
Jeżeli makaron to tylko bez glutenu i wegański (czyli bez użycia jajek). Jeżeli nie ma takiego - razowy też może być! :)
- 500 g makaronu
- 250 pieczarki
- zielona cebulka
- zielony groszek w łupinkach
- kukruma
- płatki chilli do smaku,
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Makaron gotujemy al dente w posolonej, przefiltrowanej wodzie.
Prosty i szybki sos: cebulkę pokrojoną w plasterki smarzę na roztopionym oleju kokosowym. Kiedy cebulka zaczyna robić się złota dokładam pokrojone w plasterki pieczarki, duszę je pod przykryciem. A na sam koniec dodaję zielony groszek w skorupkach. Trochę z przekory - trochę dla koloru, ale też dla tekstury. Chrupki groszek będzie chrupkim elementem przy delikatnym makaronie i pieczarkach. Wszystko posypuję kukrumą, chilli, doprawiam solą i pieprzem. Dolewam filtrowanej wody i zostawiam na wolnym ogniu na 10 minut żeby warzywa się poddusiły.
Makaron odcedzam, dodaje odrobinę oleju kokosowego, żeby makaron się nie sklejał.
Mieszkam makaron z sosem - i gotowe!
SMACZNEGO!
O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.