Nawigacja

Aktualności Organic Village

Nabiał wegański – zdrowa alternatywa i bogactwo smaku

 

W odróżnieniu od nabiału zwierzęcego, nabiał wegański dostarcza organizmowi zdecydowanie więcej wartości odżywczych. W zależności od tego, po jakie mleko sięgniemy, wybieramy zestaw witamin i minerałów najbardziej potrzebnych naszemu ciału. Każde mleko roślinne zawiera bowiem dokładnie te same składniki odżywcze i mineralne, co surowiec, z którego jest produkowane – soja, orzechy, migdały, ryż, kasza jaglana, owies czy orkisz. A jak dowodzą kolejne badania naukowe, to właśnie substancje odżywcze z roślin są przez ludzi dużo lepiej przyswajane.

Po roślinne mleka sięgają coraz częściej nie tylko weganie, ale także osoby na dietach wykluczających: alergicy czy osoby z nietolerancją laktozy (ok. 80% społeczeństwa nie trawi w sposób prawidłowy nabiału pochodzenia krowiego). Roślinny nabiał to także dobry wybór dla osób, które dbają o linię lub chciałyby zrzucić parę zbędnych kilogramów. Produkty roślinne są zdecydowanie mniej kaloryczne, za to bogatsze w minerały (np. wapń) i witaminy (D czy E).

Roślinne mleka (a także przygotowywane z nich desery) oczarowują różnorodnością smaków. Każdy z roślinnych napojów smakuje inaczej, więc można znajdować dla nich mnóstwo różnych zastosowań kulinarnych. Nadają się nie tylko do odżywczej porannej owsianki, ale także do wypieków, deserów, smoothies, naleśników… Z roślinnego mleka, nasion chia i bakalii można wyczarować nawet zdrowy wegański budyń!

Dbając o najwyższą jakość oferowanych towarów, sprowadzamy i dystrybuujemy wegański nabiał marki Provamel, który posiada certyfikat ekologiczny. Oznacza to, że surowce, z których produkowane są mleka, desery, śmietanki czy jogurty, pochodzą z ekologicznych upraw. Są także wolne od GMO i w 100% bezglutenowe. Warto także dodać, że Provamel to firma postępująca wg zasad „Eco Social” (co oznacza, że jest przedsiębiorstwem korzystającym w zrównoważony sposób z zasobów naturalnych) oraz „CO2 neutral production process” (czyli ogranicza do minimum emisję dwutlenku węgla podczas procesu produkcji).

 

Aktualności Organic Village