Nawigacja

Aktualności Organic Village

Naturalne nawozy roślinne z twojej kuchni

 

W czasie gotowania wiele składników odżywczych z produktów spożywczych przedostaje się do wody, a wraz z nią często trafia do zlewu lub do ustępu. Możesz wykorzystać wystudzoną wodę z gotowania jako ekologiczny nawóz roślinny dla roślin w twoim ogrodzie... ale jest jeden warunek! Jeśli nie dodałaś do gotowania soli! Sól - mimo że świetnie radzi sobie ze ślimakami - może spowodować usychanie roślin, co często widać w Polsce po zimie, kiedy po obfitym posypywaniu oblodzonych chodników solą usychają okoliczne drzewa.

Bogata w wapń woda po gotowaniu jajek świetnie nadaje się do podlewania pomidorów, papryki i innych warzyw owocujących.

Obfitująca w skrobię woda po gotowaniu ziemniaków i makaronów sprawdzi się jako nawóz do podlewania marchewki i warzyw korzennych. Woda z ziemniaków zawiera dodatkowo dużo fosforu i potasu, dlatego idealnie nadaje się do podlewania kwiatów doniczkowych. Wystarczy raz na kilka tygodni.

Bogata w żelazo i potas woda po gotowaniu szpinaku świetnie nadaje się do podlewania kwiatów doniczkowych o intensywnie zielonych liściach (monstera, fikus), jeśli nie były one w danym roku przesadzane.

Świetnym nawozem są również fusy z kawy. Chronią one dodatkowo nasiona przed czerwiami i innymi szkodnikami żyjącymi w glebie. Kawowe fusy (nie świeżą kawę!) można użyć też do zaprawiania nasion, by rośliny wyrastały większe i silniejsze. W tym celu należy wymieszać osuszone fusy z nasionami warzyw (porcja nasion na pół porcji fusów), zwłaszcza tych wysiewanych wcześnie jak marchewka, pietruszka, szpinak czy groszek.

Zakopuj zużyte torebki herbaty (najlepiej czarnej) w ogrodzie. Minerały i garbniki (w tym m.in. tanina) zawarte w herbacie wzmocnią odporność roślin, a także korzenie, dzięki czemu twoje kwiaty będą zdrowe i bujne. Zakopanie torebki po herbacie blisko korzeni rośliny sprawi, że zatrzyma ona wokół siebie więcej wody. Fusy z herbaty to również dobry sposób, by utrzymać szkodniki i chwasty na bezpieczną odległość od roślin. Dodatkowo przyspieszysz tworzenie się kompostu. Kwas zawarty w herbacie skutecznie przyspiesza powstanie cennej próchnicy, dzięki niemu rozwijają się również kwasolubne bakterie, które ją wzbogacają.

 

Aktualności Organic Village