Nawigacja

Aktualności Organic Village

Pierogi bezglutenowe z warzywami

 

Ciasto na pierogi jest bardzo proste. Składa się zwykle z mąki i wody. W wersji bezglutenowej zamiast zwykłej mąki użyjemy mąki jaglanej i mąki ryżowej, oraz dodamy trochę oliwy. W wersji dla wegan nie dodajemy jajka, w wersji wegetariańskiej możemy dodać jedno żółtko.

Ciasto na pierogi:

- 1/2 szklanki mąki jaglanej

- 1 szklanka mąki ryżowej

- ok. 1/2 szklanki wody 

- 1 żółtko z jajka (lub w wersji dla wegan - bez)

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

- szczypta soli

 

Farsz:

- 1/2 szklanki groszku zielonego

- 1 cebula

- 1 marchewka

- ziemniak

- pół papryki zielonej

- szczypta soli

Farsz przygotowujemy wcześniej, gotując wymienione wyżej składniki, pokrojone w drobną kosteczkę, do uzyskania miękkości warzyw. 

Następnie  zarabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników dodając do mąki ciepłej wody stopniowo, tak, aby było odpowiednio niezbyt miękkie ani twarde. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką i lepimy pierogi wkładając wcześniej przygotowany i ostudzony farsz. 

Następnie zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi dopiero kiedy woda wrze. Gotujemy około 5-ciu minut, do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

Gotowe pierogi odcedzamy, i nakładamy na talerz. Możemy je polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać je drobno posiekaną, świeżą zieloną pietruszką.

Smacznego!

 

Aktualności Organic Village