W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Pierogi bezglutenowe z warzywami
Ciasto na pierogi jest bardzo proste. Składa się zwykle z mąki i wody. W wersji bezglutenowej zamiast zwykłej mąki użyjemy mąki jaglanej i mąki ryżowej, oraz dodamy trochę oliwy. W wersji dla wegan nie dodajemy jajka, w wersji wegetariańskiej możemy dodać jedno żółtko.
Ciasto na pierogi:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ok. 1/2 szklanki wody
- 1 żółtko z jajka (lub w wersji dla wegan - bez)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- szczypta soli
Farsz:
- 1/2 szklanki groszku zielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ziemniak
- pół papryki zielonej
- szczypta soli
Farsz przygotowujemy wcześniej, gotując wymienione wyżej składniki, pokrojone w drobną kosteczkę, do uzyskania miękkości warzyw.
Następnie zarabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników dodając do mąki ciepłej wody stopniowo, tak, aby było odpowiednio niezbyt miękkie ani twarde. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką i lepimy pierogi wkładając wcześniej przygotowany i ostudzony farsz.
Następnie zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi dopiero kiedy woda wrze. Gotujemy około 5-ciu minut, do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
Gotowe pierogi odcedzamy, i nakładamy na talerz. Możemy je polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać je drobno posiekaną, świeżą zieloną pietruszką.
Smacznego!