Nawigacja

Aktualności Organic Village

Przejście na wegetarianizm

 

Stajemy się wegetarianami z wielu powodów, w tym: dbałości o zdrowie, przekonań religijnych, obaw związanych z dobrostanem zwierząt lub ze stosowaniem antybiotyków i hormonów w hodowli, albo też chęci jedzenia w taki sposób, aby uniknąć nadmiernego korzystania z zasobów środowiska. Niektórzy ludzie stosują dietę wegetariańską głównie dlatego, że z powodów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić, aby jeść mięso. Wegetarianizm stał się bardziej atrakcyjny i łatwy, dzięki całorocznej dostępności do świeżych produktów, coraz większej ilości wegetariańskich lokali gastronomicznych, a także rosnących wpływów kultur kulinarnych opartych na dietach bazujących na roślinach.

Według sondażu Harris Interactive na zlecenie Vegetarian Resource Group, organizacji non-profit, która rozpowszechnia informacje na temat wegetarianizmu: około 6 do 8 milionów dorosłych osób w Stanach Zjednoczonych nie je mięsa, ryb i drobiu. Kilka milionów osób wyeliminowało czerwone mięso, ale nadal jedzą kurczaka lub ryby. Około 2 milionów osób przeszło na weganizm, rezygnując nie tylko z mięsa zwierząt, ale także z produktów zwierzęcych - takich jak mleko, sery, jaja, żelatyna.

Tradycyjnie badania na wegetarianizmem koncentrowały się przede wszystkim na potencjalnych niedoborach żywieniowych, ale w ostatnich latach badania zaczęły potwierdzać korzyści zdrowotne z diet wolnych od mięsa. W dzisiejszych czasach odżywianie bazujące na diecie roślinnej uznawane jest nie tylko za wystarczające pod względem odżywczym, ale także jako sposób na zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewlekłych. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego: odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie, w tym diety całkowicie wegańskie, są zdrowe, odżywcze,  wystarczające i mogą przynieść korzyści zdrowotne w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób.

Odpowiednio zbilansowana jest terminem operacyjnym. Jeśli chcesz stać się wegetarianinem nie wystarczy przestać jeść mięso. Trzeba przestrzegać zalecanych wytycznych, kontrolować spożycie tłuszczu i wagę, inaczej wegetarianizm niekoniecznie będzie dla Ciebie dobry. Teoretycznie dieta oparta na napojach gazowanych, pizzy z serem i cukierkach jest „wegetariańska”. Ale nie będzie to dieta zdrowa. Dla zdrowia ważne jest aby jeść różnorodne owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Jest również istotne, aby zamienić tłuszcze nasycone nasycone i tłuszcze trans, na dobre tłuszcze, takie jak te znajdujące się w orzechach, oliwę z oliwek i olej rzepakowy. I zawsze trzeba pamiętać, że jeśli spożywa się zbyt wiele kalorii, nawet jeśli to naturalne, odżywcze, świetnej jakości produkty roślinne, o niskiej zawartości tłuszczu - będziesz przybrać na wadze. Dlatego ważne jest też, aby ćwiczyć samokontrolę, czytać etykiety produktów żywnościowych, i być aktywnym fizycznie (regularnie).

Można uzyskać wiele korzyści zdrowotnych z diety wegetariańskiej, bez przechodzenia na dietę kompletnie eliminującą produkty zwierzęcę. Na przykład, istnieje wzór śródziemnomorskiego odżywiania – gdzie wiadomo, że wiąże się z dłuższą żywotnością i mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób przewlekłych. Dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na produkty roślinne z oszczędnym wykorzystaniem mięsa. Nawet jeśli nie chcesz stać się kompletnym wegetarianinem, możesz sterować swoją dietę w tym kierunku za pomocą kilku prostych zasad zamieniania, takich jak: zamiast mięsa – ryby, tofu, lub białko roślinne zawarte w roślinach strączkowych (ciecierzyca, czy soczewica).

Tylko ty możesz zdecydować, czy dieta wegetariańska jest odpowiednia dla Ciebie. Jeśli lepsze zdrowie jest twój cel, oto kilka rzeczy do rozważenia.

 

Odmiany wegetarianizmu

 

Ściśle mówiąc, wegetarianie są to ludzie, którzy nie jedzą mięsa. Ale według ich kryteriów żywieniowych można ich skategoryzować w poniżej opisane grupy:

 

Weganie: nie jedzą mięsa, drobiu, ryb, ani żadnych produktów pochodzących od zwierząt, w tym jaj, nabiału i żelatyny.

Witarianie: restrykcyjna dieta polegająca na spożywaniu jedynie owoców i warzyw w nieprzetworzonej formie – świeżych. Dieta wyklucza jakiekolwiek ich gotowanie. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata, soki na rzecz wody.

 

Laktoowowegetarianie: to wegetarianie którzy nie jedzą mięsa, ale jedzą jajka i produkty mleczne.

 

Laktowegetarianie: Wykluczają z diety mięso i jajka, ale spożywają produkty mleczne.

 

Owowegetarianie: Wykluczają z jadłospisu mięso, mleko i produkty mleczne, ale jedzą jajka.

 

Częściowo - wegetarianie: unikają mięsa, ale spożywają ryby (pesco-wegetariańska, pescatarian) lub nie spożywają czerwonego mięsa, ale jedzą mięso drobiowe (pollo-wegetariańska).

 

E.P.

 

Na podstawie artykułu opublikowanego w:

Harvard Medical School | Harvard Health Publications

Becoming a vegetarian: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian

 

Aktualności Organic Village