Nawigacja

Aktualności Organic Village

Super owoce. TOP 10

 

Superfoods to żywność, której regularnie spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dziś prezentujemy wam nasz ranking Super Owoców. Ich bogactwo w witaminy A i C, kwas foliowy i inne składniki odżywcze pomagają zapobiegać chorobom i zawałom serca, nowotworom i utracie wzroku. Wspomagają także kontrolę ciśnienia we krwi i regulują poziom cholesterolu. Wszystkie owoce wpływają dobroczynnie na zdrowie i samopoczucie, ale niektóre z nich są szczególnie bogate w składniki odżywcze i w większym stopniu niż inne chronią nasz organizm przed chorobami. Nasze Super Owoce to jedyna w swoim rodzaju kombinacja witamin, błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy. To coś więcej niż tylko smak. To coś więcej niż suplement diety… To sekret długiego i dobrego życia.


Jagody goji. Bogactwo antyoksydantów
Rosną w Mongolii i Tybecie. Zawierają potężną dawkę przeciwstarzeniowych antyoksydantów. Samej witaminy C zawierają 500 razy więcej niż pomarańcze. Są więc również znakomite w profilaktyce przeziębień oraz wzmacnianiu ogólnej odporności organizmu Zawierają pełen zestaw białek, także witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych.
Można je dodawać do owsianek, jaglanek, domowych granoli, do ciast i ciasteczek jak rodzynki, posypywać nimi sałatki, jeść samodzielnie.


Jagody maqui. Siła przeciwutleniaczy
Jagody maqui pochodzą z Ameryki Południowej. Wykazują one liczne właściwości prozdrowotne. Posiadają najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców. Dodają energii i opóźniają proces starzenia się. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć bez efektu jo-jo. Są źródłem witaminy C, A, magnezu, wapnia i antyoksydantów, które sprzyjają zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Jagody chronią też przed chorobami i wirusami. Mają właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo chronią nas przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Spożywanie jagód maqui pomaga usuwać toksyny z organizmu.



Camu camu. Eksplozja witaminy C
Camu camu to krzew pochodzący z lasów tropikalnych Amazonii w Peru i Brazylii. Jego owoce są pełne prozdrowotnych właściwości i witaminy C. Wykorzystywana do leczenia grypy lub przeziębienia. Miąższ camu camu jest również bogaty w przeciwutleniacze i zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dzięki obecności w ich składzie m.in. kwasu askorbinowego i troloxu, można znacznie opóźnić procesy starzenia się komórek. Ponadto owoc ten poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Produkt dostarcza również cenne aminokwasy: walinę, leucynę i serynę, a także flawonoidy. Spożywane regularnie jagody dostarczają organizmowi sporych dawek witamin z grupy B oraz niezbędnych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, fosfor, beta-karoten czy wapń.
Może być dodawany do koktajli oraz smoothies. A także do porannej owsianki czy jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami.

Lucuma. Naturalny słodzik z Amazonii
Od tysiącleci owoce lucumy są niezbędnym i niezwykle cenionym składnikiem diety Peruwiańczyków. Miąższ lucumy wysuszony i sproszkowany świetnie sprawdza się w charakterze naturalnego słodzika lub środka aromatyzującego. W smaku przypomina karmel i syrop klonowy. Najczęściej wykorzystywany jest jako składnik lodów, puddingów, koktajli mlecznych, jogurtów, ciast, tortów, pieczywa i innych deserów. Lucuma zawiera również wiele cennych składników, m.in. beta-karoten (prowitamina witaminy A), będący silnym przeciwutleniaczem; witaminy z grupy B, pełniące w organizmie ważną rolę, odpowiadające m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego, wysoką zawartość błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę układu pokarmowego, białko roślinne oraz niezbędne składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń. Doskonale wzbogaca naszą dietę, zarówno świeża, jak przetworzona.

Pomelo. Lek uniwersalny
Pomelo - w wyglądzie i smaku podobne do grejpfruta - pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik, enzymy, antyoksydanty, flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, potas, magnez... Dzięki temu pomaga w pokonaniu przeziębienia i grypy, a także innych infekcji wirusowych. Ułatwia trawienie i wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości potasu polecane jest chorym na nadciśnienie. Dodatkowo redukuje oznaki starzenia i wspomaga higienę jamy ustnej. Spożywanie pomelo jest zalecane osobom, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Posiada bowiem enzym, który przyspiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej. Poza tym jest źródłem błonnika, który ułatwia trawienie pokarmów. Zjedzenie pomelo tuż przed posiłkiem sprawi, że będziemy czuli się syci.


Awokado. Bomba potasu i witamin
Chociaż awokado zawiera dużą ilość kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. To jeden z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, który pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a. Bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca, pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II. Zawarty w nim kwas foliowy jest powszechnie zalecany kobietom w ciąży. Awokado zawiera karotenoid – luteinę, który jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do osłabienia wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Awokado może pomóc chronić przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.


Jagody acai. Sekret długowieczności amazońskich Indian
Jagoda acai, czyli jagoda palmy brazylijskiej od wieków znana była Indianom z Amazonii. Owoce te zawierają mnóstwo antyoksydantów (20 razy więcej niż winogrona) spowalniających procesy starzenia. Dzięki bogactwu minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów i polifenoli wspomagają układ krwionośny oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Sok z jagód acai zawiera ponad 12 różnych polifenoli, które są odpowiedzialne za pracę całego układu krwionośnego, wspomagają pracę serca oraz pomagają uniknąć miażdżycy i choroby wieńcowej. Do tego aż 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym również Omega 6 i Omega 9 (w ilości porównywalnej do oliwy z oliwek). Obecność kwasów tłuszczowych ma pozytywne działanie na poziom cholesterolu we krwi, wspomaga działanie gospodarki hormonalnej i obniża zbyt wysoki poziom insuliny, który jest przyczyną przedwczesnego starzenia. Dodatkowo 18 aminokwasów, które wzmacniają mięśnie.

Daktyle. Arabskie „Drzewo Życia”
Palma daktylowa to arabski odpowiednik naszego „drzewa życia”. W Maroku swoje trzydniowe święto, które ma charakter zarówno świecki, jak i religijny. Obchody marokańskiego Święta Daktyli odbywają się w październiku w miejscowości Erfoud. Jedną z atrakcji jest wybór Królowej Daktyli oraz zawody we wspinaniu się na palmę daktylową. Skąd takie uznanie dla daktyli właśnie? Daktyle mają wysoką wartość energetyczną (jeden daktyl to ok. 24 kcal). Są bogate w cukry proste oraz naturalne salicylany. Zawierają także antyoksydanty, w tym kwas taninowy. Obfitują w witaminy: A (niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku), B1, B2, B3 (odpowiadają za właściwą pracę mózgu i koncentrację oraz odporność organizmu) oraz C (przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki). Są dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz chromu. W ich składzie znajdują się także spore ilości błonnika.

Daktyle BIO w naszym sklepie>>


Limkwat
Limkwat – owoc pochodzący z Azji - to połączenie limonki z kumkwatem. Kucharze na całym świecie doceniają jego oryginalny smak, balansujący między słodkim, kwaśnym i gorzkim. Również pestki w miąższu są jadalne. Limkwat jest superowocem niebywale bogatym w błonnik pokarmowy – zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania. Pomaga w wypadku problemów z cukrzycą, nadciśnieniem oraz nadmiarem cholesterolu. Jest również zasobny w wit C.
Idealnie nadaje się na konfitury, sorbety czy drinki. Limkwata można jeść w całości ‒ ma najsłodszą skórkę ze wszystkich cytrusów.


Papaja. Owoc Aniołów
Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C (więcej od popularnych cytrusów), witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń. Ułatwia trawienie i reguluje układ trawienny, wzmacnia serce i układ krwionośny, ulepsza proces krzepnięcia krwi (zawiera fibryny), pomaga redukować wagę, ma dobroczynne działanie dla skóry, może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór. To właśnie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne papaja nazywana jest „Owocem Aniołów”
W naszym rankingu super-owoców zabrakło już miejsca, aby wspomnieć o ciemnych winogronach, czereśniach, jabłkach, bananach, jeżynach, malinach, ananasach, kiwi, pomarańczach, borówkach czy żurawinie. Je również warto włączyć do swojej diety.

Marta Marakchi

 

Aktualności Organic Village