W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Wegańskie pozdrowienia z Maroka
Witam z siostrzanej organicznej wioski w Maroko. Dziś marokański sposób na przygotowanie wegetariańskiego obiadu.
Skład potrawy możecie modyfikować lub urozmaicać, ponieważ należy ona do gatunku improwizacji. Ważne by były to zdrowe, świeże warzywa.
· 3 ziemniaki
· 2 marchewki
· cebula
· garść groszku zielonego
· garść fasolki szparagowej
· garść bobu
· pomidor
· papryka zielona
· cukinia
Wszystko kroimy w plasterki układając kolejne warstwy w tajine. Żeby nie zgubić naturalnych smaków pochodzących z tych wielu warzyw nie polecam dodawać żadnej przyprawy, jedynie odrobinę soli. Następnie zalewamy wodą i dodajemy odrobiny oliwy z oliwek. Nakrywamy naszą warzywną miksturę ceramicznym kominem tajine i stawiamy na ogień, na około 30 minut, do uzyskania miękkości warzyw.
Jednym z elementów, który nadaje potrawie jej niepowtarzalny smak jest tajine. Tajine to tradycyjne marokańskie ceramiczne naczynie do gotowania, składające się z glinianej misy i przykrycia, w charakterystycznym kształcie komina. Kształt ten wpływa na cyrkulację powietrza wewnątrz, dzięki czemu warzywa duszą się w sposób podobny do gotowania na parze, ale jednocześnie mieszają się i miksują wszystkie smaki i zapachy.
Mam nadzieję, że ten orientalny przepis zainspiruje was do kolejnych kuchennych eksperymentów ze zdrową żywnością. Smacznego!
Sara Nhari