Nawigacja

Aktualności Organic Village

Wegańskie pozdrowienia z Maroka

 

Witam z siostrzanej organicznej wioski w Maroko. Dziś marokański sposób na przygotowanie wegetariańskiego obiadu.

Skład potrawy możecie modyfikować lub urozmaicać, ponieważ należy ona do gatunku improwizacji. Ważne by były to zdrowe, świeże warzywa. 

·         3 ziemniaki

·         2 marchewki

·         cebula

·         garść groszku zielonego

·         garść fasolki szparagowej

·         garść bobu

·         pomidor

·         papryka zielona

·         cukinia

 

Wszystko kroimy w plasterki układając kolejne warstwy w tajine. Żeby nie zgubić naturalnych smaków pochodzących z tych wielu warzyw nie polecam dodawać żadnej przyprawy, jedynie odrobinę soli. Następnie zalewamy wodą i dodajemy odrobiny oliwy z oliwek. Nakrywamy naszą warzywną miksturę ceramicznym kominem tajine i stawiamy na ogień, na około 30 minut, do uzyskania miękkości warzyw.

Jednym z elementów, który nadaje potrawie jej niepowtarzalny smak jest tajine. Tajine to tradycyjne marokańskie ceramiczne naczynie do gotowania, składające się z glinianej misy i przykrycia, w charakterystycznym kształcie komina. Kształt ten wpływa na cyrkulację powietrza wewnątrz, dzięki czemu warzywa duszą się w sposób podobny do gotowania na parze, ale jednocześnie mieszają się i miksują wszystkie smaki i zapachy.

Tajine wege

Mam nadzieję, że ten orientalny przepis zainspiruje was do kolejnych kuchennych eksperymentów ze zdrową żywnością. Smacznego!

Sara Nhari

 

Aktualności Organic Village