W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Zakwas z czerwonych buraków na barszcz wigilijny
Już niedługo święta. Pomyśl już dziś o zakwasie buraczanym na wigilijny barszcz. Zwłaszcza, że potrzebuje 5 dni, aby był gotowy. Domowy jest jeszcze zdrowszy i smakuje wyśmienicie. A niewiele przy tym pracy!
Zakwas z czerwonych buraków
- 1 kilogram czerwonych buraków
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: liść laurowy, pieprz mielony, ziele angielskie
- 1 mała łyżeczka soli (najlepiej soli himalajskiej),
- 1 łyżeczka cukru
- woda z filtra lub przegotowana
- 1/2 kromki chleba razowego (ważne by był na zakwasie), lub 1/2 szklanki zakwasu żuru lub soku z kiszonej kapusty
PRZYGOTOWANIE:
Buraki umyć, ale nie obierać. Pokroić w ćwiartki, włożyć do słoika i zalać wodą. Słoik przykryć gazą lub papierem. Nalot, który będzie się pojawiał na nawierzchni należy sukcesywnie zdejmować. Zakwas będzie gotowy po 5-ciu dniach.
Buraki pokroić na ćwiartki włożyć do słoika dodać pozostałe składniki zalać wodą i przykryć bazą lub papierem. Sukcesywnie zdejmować nalot z powierzchni. Po 5 dniach kwas gotowy do użycia. Dlatego zrób już dziś, żeby był gotowy na Święta.
Zakwas można przechowywać długi czas, nawet przez kilka miesięcy w lodówce, lub w chłodnym, ciemnym miejscu.
Nadaje się na tradycyjny czerwony barszcz wigilijny. Polecany jest również do picia w celach zdrowotnych. Zalecany przy anemii, a także szczególnie polecany kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Przepis przygotowała Maria Skoczek dla Organic Village