W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Ziemniaczki zapiekane z sezamem, pestkami dyni i słonecznika
Lato! Młode ziemniaczki! Można je jeść na tyle sposobów...
Dzisiaj danie które wymaga odrobinę więcej cierpliwości, ale za to ile daje radości!
Młode ziemniaczki myjemy, skrobiemy, w razie potrzeby obieramy. Do gotującej się wody dodajemy tradycyjnie ząbek czosnku, wodę solimy. Ziemniaczki gotujemy je do stanu al dente. W między czasie nagrzewamy piekarnik.
Kiedy ziemniaczki są ugotowane, odcedzamy, ale zostawiamy w jeszcze gorącym garze. Dodajemy trochę oleju kokosowego, i posypujemy ziemniaki sezamem, pestkami dyni i słonecznika. Mieszamy! Taka mieszankę rozkładamy na blasze i wsadzamy do piekarnika. Po około półgodzinie wyjmujemy dobrze przypieczone ziemniaczki z chrupkiej skorupce z nasion.
Podajemy z liśćmi salaty i świeżymi pomidorami!
Idealnie będę pasowały również zna zimno jako sałatka ziemniaczana. Prosty przepis, który nie wymaga dużo twojej energii, za to odrobinę cierpliwości. Ale pycha gwarantowana! Na zdrowie!
Poli
* gdybym nie była weganką, to pewnie popijałabym kefir do takich ziemniaczków ;) A że jestem to polecam wam nabiał wegański z naszego sklepu: http://organicvillage.pl/105-nabial-weganski
O Poli: Samodzielna pracująca mama, gotuje codziennie. Jej potrawy są szybkie, smaczne i zdrowe! W swoich przepisach zawsze używa produktów organic #bio. Nie używa jajek, ani produktów mlecznych ani cukru. Preferuje przepisy bezglutenowe, czasem dodaj kiełbaski wegetariańskie.