Nawigacja

Aktualności Organic Village

Babeczki czekoladowe z mascarpone, migdałami i owocami lata

 

Czekolada to doskonały poprawiacz nastroju.  Sięgamy po nią często w postaci tabliczki czekolady i czekolady na gorąco. Od czasu do czasu zjedzenie czegoś słodkiego nam nie zaszkodzi. Gdy nie mamy nastroju, niemal automatycznie sięgamy po czekoladę. Spożywanie czekolady sprawia, że mamy więcej energii i lepsze samopoczucie. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy żelazo, magnez, a potas także w czekoladzie mlecznej. Pamiętajmy jednak, że jest kaloryczna, tłusta i w żaden sposób nie zastąpi tradycyjnego posiłku. Jeśli już wybierajmy czekoladę gorzką, której zawartość kakao jest nie mniejsza niż 70%. Gorzka czekolada polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę, ze względu na stosunkowo niski indeks glikemiczny.

 

Ostatnio przygotowałam bardzo szybki, ale intensywnie czekoladowy deser gotowy w kilka chwil. Pół tabliczki czekolady gorzkiej z zawartością kakao minimum 70% rozpuściłam w kąpieli wodnej, odstawiłam na bok. Żółtko zmiksowałam z cukrem, a białko ubiłam z solą na sztywno. Czekoladę, ostudzoną, ale płynną przelałam do żółtek z cukrem, wymieszałam starannie i dodałam  białko. Ponownie wymieszałam, deser podałam w kieliszkach i posypałam wiórkami czekolady, wstawiłam do lodówki na godzinę. Od tego momentu, gdy słyszę czekolada to widzę przed oczami ten deser.

 

Na szczęście miałam okazję poznać smak tej prawdziwej czekolady. Poza belgijskimi przysmakami moją ulubioną, całkowicie naturalną, organiczną w 100% jest czekolada dostępna na polskim rynku, wytwarzana z nieprażonych i ekologicznych ziaren kakaowca, dostępna także z dodatkami superfoods: jagody goji, suszoną morwą białą i jagodami acai, to tylko niektóre z dodatków. Polecam również dodawanie superfoods do deserów. Wzbogacimy tym nasze słodkości tak, że będę nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zdecydowanie polecam maqui  w proszku lub acai w proszku.

 

Mamy lato, możemy cieszyć się dłuższym dniem i światłem słonecznym, którego tak nam brakuje w ponure dni. Lato w Polsce jest bardzo krótkie. Trudno zrozumieć obcokrajowcom z ciepłych krajów, dlaczego Polacy są tacy smutni; słońce dodaję energii do życia, zapominamy o smutkach i cieszymy się życiem, myślimy pozytywnie. Korzystajmy ze słońca, ale z umiarem i rozwagą. Nie mam tu na myśli wylegiwania się przez cały dzień na słońcu. Każdego dnia wystarczy 15 minut słonecznej kąpieli, aby dostarczyć naszemu organizmowi dzienną dawkę tak cennej dla zdrowia witaminy D.

 

Babeczki czekoladowe z mascarpone, migdałami i owocami lata

 

Składniki:

 

na babeczki:

 

  •          1 szklanka płatków owsianych 
  •          ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  •          1 jajko
  •          1 duża łyżka kakao bez cukru (
  •          3 łyżki cukru palmowego (lub cukru brązowego, czy też lucumy zamiast cukru białego) 

 

krem:

  •          4 łyżki mascarpone
  •          1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  •          1 łyżeczka cukru palmowego

 

do dekoracji świeże owoce i migdały

 

Przygotowanie:

  •          Wszystkie składniki na babeczki mieszamy ze sobą.
  •          Przekładamy do silikonowych foremek.
  •          Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
  •          Gotowe babeczki pozostawiamy do ostudzenia.
  •          Mascarpone mieszamy przy pomocy trzepaczki lub blenderem ręcznym, z jogurtem i cukrem.
  •          Podajemy z mascarpone i ułożonymi na wierzchu kawałkami migdałów i owocami lata. 

 

 

Aneta Klimecka, autorka bloga kulinarnego http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/ W życiu ma trzy pasje: gotowanie, podróże i języki obce, które doskonale się ze sobą łączą. Zdobywczyni wielu nagród. Mistrzyni Kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".

 

 

 

Aktualności Organic Village