W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy i jak się odżywiamy. Nie ma się co dziwić –...
Koktajl czereśniowo-bananowy z płatkami owsianymi
Koktajle nieodłącznie kojarzą nam się z latem. Świeże warzywa i owoce na straganach zachęcają do miksowania zdrowych napojów, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny posiłek. W czasach mojego dzieciństwa, w latach 90. najpopularniejszym był koktajl truskawkowy, na drugim miejscu jagodowy i jeżynowy. Koktajle truskawkowe popijaliśmy przed koncertami polskich gwiazd. Jeżynowe miksowaliśmy z zebranych w lesie owoców. Do dzisiaj, kiedy zapytamy o ulubiony koktajl kojarzący się z latami naszego dzieciństwa, wielu z nas wskazuje truskawkowy. Sezon na truskawki zakończył się.
Ale za to pojawiło się sporo nowych warzyw i owoców, z których można przygotować koktajle. Zachęcam do miksowania tych napojów przez cały rok. Każda pora roku to inne owoce i warzywa, a więc doskonała okazja do poznawania nowych połączeń smakowych i eksperymentowania. Tak też robię, nigdy jednak nie planuję, staram się spontanicznie łączyć składniki i z niecierpliwością czekam na efekt. Do tej pory przygotowałam już ponad 50 różnych wersji smakowych, łącząc warzywa z owocami i popularnymi w ostatnim czasie superfoods jak młody jęczmień, ostropest czy suszone jagody goji i morwa biała suszona.
Najczęściej są to koktajle na bazie jogurtu naturalnego lub maślanki. Warto wiedzieć, że nasz organizm przyswaja znaczniej lepiej niż sery – kwaśne mleko oraz jogurt i kefir. Zalecane jest picie jogurtu np. przy problemach z trawieniem, zaparciach, ale także po kuracji antybiotykowej. Jeśli w Twojej diecie nie stosujesz mleka krowiego i wszelkich jego pochodnych produktów możesz przygotowywać koktajle na bazie nabiału wegańskiego. W naszym sklepie jest duży wybór mlek roślinnych: http://organicvillage.pl/105-nabial-weganski. W jednym z poprzednich artykułów pisaliśmy też jak przygotować mleko roślinne domowym sposobem: http://organicvillage.pl/blog/25_roslinna-alternatywa.html
Koktajle zwykle przygotowuję rano lub wieczorem. Najlepiej miksować je w blenderze kielichowym lub w wysokim pojemniku przy pomocy ręcznego blendera. Świetnie smakują podane w modnych w ostatnim czasie słoiczkach ze słomką lub butelkach w podobnym stylu.
Zachęcam do przygotowania koktajlu owocowego z płatkami owsianymi, które zwykle jadamy na śniadanie. Dla urozmaicenia diety i z okazji trwającego lata, klasyczne płatki owsiane w smacznym trio w postaci orzeźwiającego i pożywnego koktajlu. Banany są cennym źródłem magnezu, podobnie jak kasze, pestki słonecznika, migdały i jaja. Niedobór tego pierwiastka powoduje nieprzyjemne kurcze mięśni – przede wszystkim łydek, tendencje do depresji, drganie powiek, zwłaszcza prawej oraz zawroty głowy. Płatki owsiane, podstawa zdrowego jadłospisu, poprawiają trawienie i podobnie jak banany są bogatym źródłem magnezu. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, a także ci, którzy mają problemy z zaśnięciem. Polecam organiczne płatki owsiane z Organic Village. Certyfikat Eko daje gwarancję jakości, oznacza, że produkt pochodzi z regularnie kontrolowanych upraw, gdzie nie stosuje się szkodliwych środków chemicznych.
Jak zrobić koktajl czereśniowo – bananowy z płatkami owsianymi?
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 garście wydrylowanych czereśni
- miód do smaku
Przygotowanie:
- Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
- Dodajemy wydrylowane czereśnie, płatki owsiane i pokrojonego na mniejsze kawałki obranego banana.
- Całość miksujemy na jednolity płyn.
- Dodajemy do smaku miodu, miksujemy ponownie.
- Podajemy z posypanymi na wierzchu płatkami owsianymi.
- Koktajl smakuje najlepiej, gdy jest schłodzony.
- Zamiast jogurtu można wykorzystać maślankę, która ma lekko kwaskowaty smak.
Smacznego!
Aneta Klimecka, autorka bloga kulinarnego http://www.