Nawigacja

Aktualności Organic Village

Koktajl czereśniowo-bananowy z płatkami owsianymi

 

Koktajle nieodłącznie kojarzą nam się z latem. Świeże warzywa i owoce na straganach zachęcają do miksowania zdrowych napojów, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny posiłek. W czasach mojego dzieciństwa, w latach 90. najpopularniejszym był koktajl truskawkowy, na drugim miejscu jagodowy i jeżynowy. Koktajle truskawkowe popijaliśmy przed koncertami polskich gwiazd. Jeżynowe miksowaliśmy z zebranych w lesie owoców. Do dzisiaj, kiedy zapytamy o ulubiony koktajl kojarzący się z latami naszego dzieciństwa, wielu z nas wskazuje truskawkowy. Sezon na truskawki zakończył się.

 

Ale za to pojawiło się sporo nowych warzyw i owoców, z których można przygotować koktajle. Zachęcam do miksowania tych napojów  przez cały rok. Każda pora roku to inne owoce i warzywa, a więc doskonała okazja do poznawania nowych połączeń smakowych i eksperymentowania. Tak też robię, nigdy jednak nie planuję, staram się spontanicznie łączyć składniki i z niecierpliwością czekam na efekt. Do tej pory przygotowałam już ponad 50 różnych wersji smakowych, łącząc warzywa z owocami i popularnymi w ostatnim czasie superfoods jak młody jęczmień, ostropest czy suszone jagody goji i morwa biała suszona. 

 

Najczęściej są to koktajle na bazie jogurtu naturalnego lub maślanki. Warto wiedzieć, że nasz organizm przyswaja znaczniej lepiej niż sery – kwaśne mleko oraz jogurt i kefir. Zalecane jest picie jogurtu np. przy problemach z trawieniem, zaparciach, ale także po kuracji antybiotykowej. Jeśli w Twojej diecie nie stosujesz mleka krowiego i wszelkich jego pochodnych produktów możesz przygotowywać koktajle na bazie nabiału wegańskiego. W naszym sklepie jest duży wybór mlek roślinnych: http://organicvillage.pl/105-nabial-weganski. W jednym z poprzednich artykułów pisaliśmy też jak przygotować mleko roślinne domowym sposobem: http://organicvillage.pl/blog/25_roslinna-alternatywa.html

 

Koktajle zwykle przygotowuję rano lub wieczorem. Najlepiej miksować je w blenderze kielichowym lub w wysokim pojemniku przy pomocy ręcznego blendera. Świetnie smakują podane w modnych w ostatnim czasie słoiczkach ze słomką lub butelkach w podobnym stylu.

 

Zachęcam do przygotowania koktajlu owocowego z płatkami owsianymi, które zwykle jadamy na śniadanie. Dla urozmaicenia diety i z okazji trwającego lata, klasyczne płatki owsiane w smacznym trio w postaci orzeźwiającego i pożywnego koktajlu. Banany są cennym źródłem magnezu, podobnie jak kasze, pestki słonecznika, migdały i jaja. Niedobór tego pierwiastka powoduje nieprzyjemne kurcze mięśni – przede wszystkim łydek, tendencje do depresji, drganie powiek, zwłaszcza prawej oraz zawroty głowy. Płatki owsiane, podstawa zdrowego jadłospisu,  poprawiają trawienie i podobnie jak banany są bogatym źródłem magnezu. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, a także ci, którzy mają problemy z zaśnięciem. Polecam organiczne płatki owsiane z Organic Village. Certyfikat Eko daje gwarancję jakości, oznacza, że produkt pochodzi z regularnie kontrolowanych upraw, gdzie nie stosuje się szkodliwych środków chemicznych. 

 

Jak zrobić koktajl czereśniowo – bananowy z płatkami owsianymi?

 

Składniki:

 

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 garście wydrylowanych czereśni
  • miód do smaku

 

Przygotowanie:

  • Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
  • Dodajemy wydrylowane czereśnie, płatki owsiane i pokrojonego na mniejsze kawałki obranego banana.
  • Całość miksujemy na jednolity płyn.
  • Dodajemy do smaku miodu, miksujemy ponownie.
  • Podajemy z posypanymi na wierzchu płatkami owsianymi.
  • Koktajl smakuje najlepiej, gdy jest schłodzony.
  • Zamiast jogurtu można wykorzystać maślankę, która ma lekko kwaskowaty smak.

 

 

Smacznego!

 Aneta Klimecka, autorka bloga kulinarnego http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/ W życiu ma trzy pasje: gotowanie, podróże i języki obce, które doskonale się ze sobą łączą. Zdobywczyni wielu nagród. Mistrzyni Kuchni 2010 dwutygodnika "Przyjaciółka".

 

 

Aktualności Organic Village